Шта то бруји у свемиру: "Војаџер" детектовао нискофреквентан мистериозан звук

© Фото : NASAСвемирски апарат "Војаџер"
Свемирски апарат Војаџер - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Ветеран међу свемирским летелицама и човековом руком направљен објекат који се највише удаљио од нас, чувени „Војаџер 1“ у простору изван Сунчевог система уочио је и снимио звуке. Узрок нискофреквентног брујања за сада није познат, али се претпоставља да потиче од плазме или међузвезданих гасова.
„Војаџер 1“ је објекат који је човек створио а највише се удаљио од нас. Један је од два свемирска брода која су лансирана пре чак 44 године и сада се налази ван Сунчевог система.
Инструменти на свемирском броду, који покушавају да анализирају међузвездани простор којим се креће, ухватили су звук, преноси Индипендент.
По свему судећи, у питању је бука која долази из простора изван граница нашег суседства. Изгледа да зујање емитују међузвездани гасови или таласи плазме који се налазе у углавном празном простору између звезда.
„Веома је слаб и монотон, јер се налази у уском фреквенцијском опсегу“, рекла је Стелла Кох Окер, докторанд у области астрономије на Корнелу, која је уочила константан звук.
Налази сугеришу да се са међузвезданим гасом догађа много више него што су научници раније мислили. Научници нису сигурни која активност би могла да буде узрок ове буке, али претпостављају да је то можда резултат „термички изазваних осцилација у плазми“.
Истраживачи се надају да ће анализом овог звука доћи до закључака о томе како међузвездани простор „комуницира“ са границом Сунчевог система и како ту границу – познату као хелиопауза – обликује шире међузвездано окружење.
Када је свемирска летелица „Војаџер 1“ изашла у простор иза хелиопаузе, ухватила је звуке комешања гаса који се налази у међузвезданом простору, а изазвало га је наше Сунце. Међутим, иза тог комешања чуло се непрекидно брујање.
„Звук који емитује међузвездани медијум је попут тихе или нежне кише. У случају силовитих експлозија у сунчевој атмосфери чује се нешто попут муња и грмљавине током олује нако чега се све опет смири и врати на благу кишу“, објаснио је професор астрономије Џејмс Кордс.
Иако је „Војаџер 1“ сада назамисливо удаљен од нас – чак 22 и по милијарде километара од Земље и не престаје да се удаљава – може да нам пошаље информације. То је ограничена количина података и истраживачи примају од летелице око 160 битова сваке секунде, што је много мање од 21 килобита које би могао да испоручи када је кренуо на пут, преноси РТС.
Очекује се да ће „Војаџер“ наставити да анализира међузвездани медијум наредних неколико година, а истраживачи се надају да ће им неки од података омогућити да наставе да прате густину простора изван нашег Сунчевог система.
У раду објављеном у часопису Nature Astronomy истраживачи такође сугеришу да би будуће звездане мисије могле дати додатне детаље о том брујању плазме.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала