Стефановић се захвалио Шпанији на ставу о такозваном Косову

© Фото : Ministarstvo odbrane Republike SrbijeМаргарита Роблес и Небојша Стефановић
Маргарита Роблес и Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић разговарао је данас у Мадриду са министарком одбране Краљевине Шпаније Маргаритом Роблес о развоју сарадње у области одбране, како би она била рефлексија односа двеју земаља.
"Желимо да сарадња наша два министарства одбране буде интензивнија и да прати квалитет сарадње наших земаља и у области економије и стратешким питањима, у којима Шпанија пружа подршку Србији, пре свега по питању Косова и Метохије", рекао је Стефановић који се и овом приликом захвалио на принципијелном ставу Шпаније по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.
Он је истакао успешну сарадњу у мисијама Уједињених нација, наводећи УНИФИЛ у Либану као пример како српски и шпански контингент изванредно сарађују, наводећи да је сарадња у области војне индустрије била једна од значајних тема разговора.
"Данас смо обишли и институт „Марањоса“, једну од кључних установа шпанског Министарства одбране, где смо разговарали о могућностима заједничког рада на развоју савремених средстава, којима би била наоружана и наша војска. Постоји значајна воља и са шпанске стране да наша сарадња буде крунисана меморандумом о сарадњи у области војне индустрије, који бисмо потписали ове године. Очекујемо присуство шпанске стране на нашем Сајму наоружања у октобру, што ће уједно бити добра прилика да потпишемо овакву врсту споразума и договоримо конкретне пројекте", казао је Стефановић, саопштило је Министарство одбране.
Министарка Роблес на састанку је, указујући на важност међусобне подршке у заштити суверенитета и поштовања принципа међународног права, поновила принципијелан став Краљевине Шпаније о непризнавању такозваног Косова.
Она је такође указала на значај заједничког ангажовања у мултинационалној операцији УН у Либану, које је од велике важности за шпанску страну, а говорећи о могућностима за унапређење сарадње у области одбране, пренела је опредељење за наставак заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војно-војне и војноекономске сарадње.
Стефановић се сусрео и са националним директором за наоружање адмиралом Сантјагом Рамоном Гонзалесом Гомезом.
"Задовољан сам досадашњим током посете и желим да се захвалим и министарки и генералном директору за наоружање, који је био један од наших домаћина у овој посети, а који нам је омогућио да видимо шта су могућности шпанске војне индустрије, али и који су пројекти у области ракетног наоружања и у другим областима које можемо да радимо заједно са Шпанцима", рекао је Стефановић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала