Бајатовић за Спутњик: Новим гасоводом испоручено око милијарду кубика гаса, спајамо се с Мађарском

© Sputnik / Стефан ЂурићДиректор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић
Директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Од Нове године ’Србијагас‘ је кроз нови гасовод испоручио непуну милијарду кубних метара гаса и ниједан проблем није имао с притисцима, количинама нити с било чиме на систему. У овом моменту сва 403 километра гасовода практично су завршена и у току је спајање с гасоводима у Мађарској“, рекао је за Спутњик Душан Бајатовић, директор ЈП „Србијагас“.
Бајатовић се данас састао с руским амбасадором у Србији Александром Боцаном-Харченком, који је истакао да је спровођење гаса кроз Србију до Мађарске корак од историјског значаја за развој земље, социјалну сферу и привреду, јер тиме наша држава постаје транзитна земља за испоруку гаса.
© Sputnik / Стефан ЂурићГасовод кроз Србију до Мађарске
Гасовод кроз Србију до Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Гасовод кроз Србију до Мађарске

Гас кроз Србију за Мађарску до 1. октобра

Говорећи о магистралном гасоводу „Балкански ток“, којим се руски гас допрема преко Турске и Бугарске у Србију, директор „Србијагаса“ је казао да очекује да компресорска станица буде изграђена до 15. јула, чиме би све уговорне обавезе биле испуњене како је и предвиђено.
„Очекујемо да ће најкасније 1. октобра прве количине гаса, након спровођења ’оупен сизон‘ процедуре од стране наших мађарских колега, потећи и у Мађарску“, рекао је Бајатовић.
Како је истакао, најважније је то што је урађена диверсификација, односно што је успостављен правац снабдевања од Црног мора, преко Турске  и Бугарске, до Србије, одакле ће гас ићи у Мађарску.
„То је потпуно нови извор. То није гас из истих налазишта и то је прво што треба схватити. Ослободили смо правац потенцијално из Северног тока 1 и, надам се, Северног тока 2 или са Јамала или неког европског налазишта и тиме смо отворили улаз са Хоргоша. Што се тиче хидрауличких параметара, притисака које добијамо на нашим гасоводима, које постиже српски систем, јер имамо три излаза, код Параћина, Панчева и Зрењанина, ми ћемо значајно боље радити“, напоменуо је Бајатовић.

Гасовод у Републици Српској

На питање шта се дешава са краком гасовода који ће проћи у Републику Српску, Бајатовић је одговорио да је с предузећем „Гас Рес“ потписан договор о сарадњи, којим је утврђено да ће „Србијагас“ тој фирми помоћи у пројектовању и изради економске студије.
„Прошле недеље су били разговори у Бања Луци на нивоу руководстава Републике Србије, председника Вучића, и Републике Српске, Милорада Додика. То је питање које ће у скорије време бити решавано. Постојање гасовода је једнако могућности развоја и то није никакво политичко питање зато што тај гас није намњен само Србима, него и Србима који живе на територији Босне и Херцеговине, у Републици Српској и Федерацији БиХ“, поручио је Бајатовић.
© Sputnik / Стефан ЂурићДиректор „Србијагаса“ Душан Бајатовић са руским амбасадором у Србији Александром Боцаном-Харченком
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић са руским амбасадором у Србији Александром Боцаном-Харченком - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић са руским амбасадором у Србији Александром Боцаном-Харченком
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала