Блинкен саопштио Лаврову: Америка ће чврсто бранити своје интересе

© REUTERS / Pool / Olivier HosletАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом и саопштио је да америчко руководство намерава да штити своје интересе као одговор на поступке Русије, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
„Државни секретар и руски министар разговарали су о предстојећем министарском састанку Арктичког савета, током кога ће се састати предстојеће седмице, а такође о могућности сарадње током председавања Русије Арктичким саветом“, наводи се у саопштењу Прајса.
Истиче се да је током разговора Блинкен „потврдио одлучност председника САД Џоа Бајдена да чврсто брани интересе САД као одговор на поступке Русије који штете њима и њиховим савезницима“.
„Он је позвао Русију да ослободи Пола Вилана и Тревора Рида како би они могли да се врате кући својим породицама. Државни секретар је представио руском министру преглед америчке политике према Северној Кореји, и стране су саопштиле да намеравају да наставе да разговарају о питањима од обостраног интереса“, истиче се у саопштењу портпарола Стејт департмента.
Министарство спољних послова Русије, са своје стране, саопштава да је Лавров током разговора са Блинкеном разговарао о организацији састанка председника Владимира Путина и Џоа Бајдена.
„Разговарано је о распореду руско-америчких контаката у предстојећем периоду, укључујући предлог Вашингтона о организацији руско-америчког самита“, саопштило је МИП Русије.
Такође се наводи да су се Лавров и Блинкен договорили да се састану у Рејкјавику 20. маја на маргинама министарског састанка Арктичког савета.
Руска страна додаје да су руски и амерички званичник разговарали и о нуклеарном проблему Корејског полуострва, обнављању Заједничког свеобухватног акционог плана и задацима у сфери стратешке стабилности.
Бајден је раније предложио Путину да се састану у Европи како би разговарали о билатералним односима Сједињених Америчких Држава и Русије. Портпаролка Беле куће Џен Псаки је саопштила да је за сада рано говорити где ће се самит одржати, али претпоставља да ће то бити на лето, што је потврдио и Кремљ.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала