Додик: Српска спрема одговор Инцку, неће му помоћи ни Борељ /видео/

© Sputnik / Дејан Симић Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на приказу војне способности „Слобода 2019“Милорад Додик на приказу војне способности „Слобода 2019“
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на приказу војне способности „Слобода 2019“Милорад Додик на приказу војне способности „Слобода 2019“ - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће Република Српска имати одговор, уколико високи представник у БиХ Валентин Инцко употреби било које од својих незаконитих овлашћења поводом последњих закључака Народне скупштине Српске.
Ако се то догоди, Додик је рекао да му тада неће помоћи ни високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Одговарајући на питања да ли очекује санкције ЕУ, након што је Инцко рекао да ће о закључцима НСРС обавестити Бореља, Додик је рекао да може да обавести кога хоће.
Подсетио је да је високи представник уведен Анексом 10 Дејтонског споразума који каже да је и Српска потписница да се он уводи.
„Дакле, он је одговорна страна и нама у Српској. Али, он се намеће изнад нас. Ако покуша да употреби било каква своја овлашћења која никада нису била законита, то ће бити тренутак када ће Српска донети своје одлуке, а тада му неће помоћи ни Борељ, па нека изволи“, јасан је био Додик, пренела је Срна.
Додик је то рекао коментаришући закључке НСРС којима су одбијени захтеви Валентина Инцка о поништавању повеља додељених раније Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Ако ово не прође - миран разлаз! Додик отворио карте у парламенту Српске
Додик је навео да је на јучерашњој седници парламента Српске речено да реч самоопредељење постоји у Уставу и у конвенцијама које су његов саставни део, што је истакнуто у закључцима на том заседању, односно да се прихвата информација која је оквир за израду платформе за преговоре Српске и ФБиХ.
Коментаришући негласање опозиције за поменуте закључке, Додик је рекао да они имају право на свој начин рада, али је нагласио да важне националне теме за Српску треба да окупе све факторе.
Народна скупштина Републике Српске одбацила је синоћ захтев високог представника за поништавање повеља додељених одређеним лицима и дала подршку одлукама које је донео Одбор за обележавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.
Парламент је усвојио и иницијативу за разговор и дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала