Ко је правио „нон пејпере“ за распад Југославије /видео/

Свет са Спутњиком
Свет са Спутњиком - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Југославија је, многи ће рећи, од самог настанка била мртворођенче. Ипак је, таква каква је била, опстала деценијама, а да јој предстоји дефинитивни распад почели смо да слутимо после Титове смрти 1980. Ојачале су националне елите, у владајућем Савезу комуниста учестали неспоразуми, а све то пратило је погоршање економске ситуације.
Уз унутрашња трвења суноврату Југославије допринео је страни фактор, посебно журба појединих западних држава да признају отцепљене Словенију и Хрватску а затим и БиХ. Уследили су крвави грађански ратови, који су однели на десетине хиљада људских живота, прогоне, страдања и етничко чишћење. Три деценије од распада на Балкану опстају паралелне историје, али и међусобна оптуживања, непомирљивост, претње. Међународна заједница дотле наставља да експериментише с народима региона, лансирајући разне „нон пејпере“ с идејама за нова претумбавања граница. Ко је тада правио „нон пејпере“ за распад Југославије? Шта је његов стварни узрок? Да ли је југословенска трагедија морала да буде тако крвава? Како њени актери данас виде те догађаје? Шта је њихов епилог а каква је будућност региона?
Ово су нека од питања о којима, у емисији "Свет са Спутњиком", говоре : српски дипломата, бивши амбасадор Југославије и министар иностраних послова СР Југославије Владислав Јовановић, др правних наука Душан Васић са Факултета за пословне студије и право,  телефоном ћемо укључити некадашњег председника Председништва СФРЈ Борисава Јовића.
Емисију уређује и води Татјана Трикић.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала