Потврђене нераскидиве историјске и духовне везе: Руски амбасадор у посети Новом Саду

© Sputnik / Стефан ЂурићРуски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић
Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко посетио је данас Нови Сад, где се састао с првим човеком тог града Милошем Вучевићем, као и са епископом бачким Иринејом, а посетио је и Научно-технолошки центар НИС-а.
Боцан-Харченко се прво састао са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем у Градској кући, а потом у Владичанском двору и са епископом новосадским и бачким, сомборским и сегединским Иринејом.
„Овај састанак је веома важан у оквиру програма у Новом Саду. Дуго смо причали с владиком о ситуацији у православљу и садашњим изазовима испред православља. Владика је изнео мишљење које се потпуно поклапа с нашим оценама, мишљење на који начин православље може да успостави јединство и превазиђе новонастале поделе, пре свега у Украјини“, рекао је Боцан-Харченко.
© Sputnik / Стефан ЂурићРуски амбасадор Александар Боцан-Харченко у посети Новом Саду
Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко у посети Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко у посети Новом Саду

Нераскидиве везе Србије и Русије

Они су разговарали и о развијању односа Српске и Руске православне цркве, освештавању Храма Светог Саве и могућем доласку руског патријарха Kирила у Србију у наредном периоду.
„Успут смо нагласили нераскидиве историјске и духовне везе између наших народа и држава. Потребно је да оне данас буду још чвршће него у прошлости. Увек смо били јединствени, кроз заједничку историју, и помагали једни другима зато што у данашњем свету, који је препун искушења, изазова, опасности и неправда, само ако будемо заједно можемо да имамо исправан став и исправну и добру будућност“, казао је епископ Иринеј.
© Sputnik / Стефан ЂурићЕпископ бачки Иринеј с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком
Епископ бачки Иринеј с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Епископ бачки Иринеј с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком

Нове технологије у НИС-у

Након тога, Боцан-Харченко је први пут обишао Научно-технолошки центар НИС-а у Новом Саду, где су представљени примене нових технологија у производњи нафте и гаса, ИТ пројекти и инвестирање у образовни систем Србије.
„Овде сам стварно изненађен, а истовремено и препун поноса због тога како ради руска компанија "Гаспром њефт", односно НИС, поклањајући највећу могућу пажњу будућности, људима, знању, енергији знања, што је најбитније. Показује и доказује још једном да компанија мисли, као што и свака руска компанија, према налогу председника, мора да ради, и у Русији и ван ње. Та улагања у област знања, научну сферу, обуке показују да "Гаспром њефт", НИС мисли на развој Србије и дугорочну сарадњу“, рекао је Боцан-Харченко.
Научно-технолошки центар посетили су и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, а дочекао их је генерални директор НИС-а у Новом Саду Kирил Тјурдењев.
Званичници су упознали младе стипендисте НИС-а, који своје каријере започињу у тој компанији. У Центру је тренутно запослено 14 стипендиста.
„Мислим да су посебно важни млади који овде раде и стипендије које се додељују. То су млади људи који се враћају са својих факултета и раде у Србији. То су такође људи који стварају нове вредности које се извозе и ван граница наше државе. На то сам посебно поносна, зато што мислим да ако хоћемо да будемо успешна држава и ако хоћемо да наш привредни раст буде онакав како и причамо, онда без улагања у знање и везе између енергетике и заштите животне средине мислим да тог успеха неће бити. Такође, драго ми је због односа између Србије и Руске Федерације. И у претходном министарству које сам водила имали смо много пројеката с Руском Федерацијом, као и у области енергетике и рударства. То није само пријатељство два народа и председника, то је нераскидива веза која је могла да се види посебно прошле и ове године“, казала је Зорана Михајловић.
© Sputnik / Стефан ЂурићПосета руског амбасадора НИС-овом Научно-технолошком центру
Посета руског амбасадора НИС-овом Научно-технолошком центру - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Посета руског амбасадора НИС-овом Научно-технолошком центру
Боцан-Харченко је посетио и ЈП „Србијагас“ и састао се с директором тог предузећа Душаном Бајатовићем.
„Највећи смисао свега за Србију је, осим неопходних количина гаса који иде од Турског тока преко интерконектора, то што ће ускоро постати транзитна земља за гас у великом делу Европе, што је од глобалног значаја“, рекао је Харченко.
© Sputnik / Стефан ЂурићДиректор „Србијагаса“ Душан Бајатовић с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић с руским амбасадором Александром Боцаном-Харченком
Амбасадор Русије је на крају посете Новом Саду обишао и нову зграду РТВ-а.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала