Русија осуђује насиље према цивилима у Израелу и Палестини

© AP Photo / Nasser NasserСукоб Палестинаца и израелске граничне полиције
Сукоб Палестинаца и израелске граничне полиције  - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Русија позива да се обустави свако насиље над цивилима у Израелу и Палестини, рекао је у интервјуу Спутњику заменик шефа дипломатије Русије Сергеј Вершињин.
"Одлучно осуђујемо све појаве насиља према цивилима, како у Израелу, тако и у Палестини, као и све акције које компликују могућност покретања преговарачког процеса на опште признатој међународно-правној основи. Залажемо се за стриктно поштовање статуса-кво светих места", рекао је Вершињин.
Он сматра важним називати ово што се дешава правим именом.
„По нашем мишљењу, управо на овај начин може се доћи до деескалације ситуације и прећи на решавање застарелих проблема и несугласица између Палестинаца и Израелаца“, рекао је Вершињин.
Заменик министра је нагласио да су покушаји Израела да промени статус Израела незаконити и да немају правну снагу. Москва се залаже да Израел одмах прекине ширење насеља на окупираној територији.
У понедељак увече ескалирала је ситуација на граници између Израела и палестинског Појаса Газе. Палестинске групе испалиле су на Израел више од хиљаду ракета, израелски ракетни одбрамбени систем „Гвоздена купола“ пресрео је 200. Израел је извео напад на Појас Газе у којем је, према најновијим подацима, за два дана убијено више од 30 људи, укључујући 10 деце, а 203 особе су рањене. У ракетним нападима погинуло је пет Израелаца, а више од је 200 рањено. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала