Сукоб Палестинаца и Израела преселио се у Србију

© Фото : ТВ Прва/PrintscreenСукоб амбасадора Израела и Палестине током емисије ТВ Прва
Сукоб амбасадора Израела и Палестине током емисије ТВ Прва - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Сукоб Израела и Палестинаца преселио се и у Србију – палестински амбасадор Мохамед Набхан и израелски амбасадор Јахен Вилан жестоко су се сукобили у емисији ТВ Прва.
Палестински амбасадор у Србији Мохамед Набхан који је први имао прилику да коментарише, али и покуша да објасни шта се дешава у појасу Газе, с његовог становишта, рекао је да је реч о томе да се једна огромна сила окомила на недужан народ и ненаоружане људе.
„То није праведна компарација. Израел, који је моћан и има најмодерније оружје је с једне стране, а људи који имају примитивно наоружање с друге“, рекао је он.
То није борба о две једнаке ствари и тај сукоб није почео у Јерусалиму пре два дана, каже Набхан и додаје да је тај сукоб почео много, много раније, преноси Б92.
„Питајте и амбасадора Израела, где му је рођен отац. Ја сам рођен 1947. у Ракишју који је познато место. А амбасадор? Његов отац је дошао тамо и истерао моју породицу и мене и узео нам кућу. То се сваки дан дешава, а дешава се и дан данас. Дошли су људи из белог света и истерују људе из својих огњишта“, рекао је палестински амбасадор.
Упитан да ли овоме има краја, Набхан каже да има и да је тај крај само један.
„Ми смо покушавали, потписали смо уговор са Израелом да се међусобно признајемо, али они су убили тог човека који је с нама потписао тај споразум, Исака Рабина, и на власт су дошли десничари. Крај је већ познат, а он је да се вратимо уговору који је потписан, да се створе две државе, једна палестинско-арапска, а друга израелско-јеврејска. Трећег нема. Одавде нико неће отићи“, нагласио је Набхан и додао да с палестинске територије нико неће отићи.
Палестинка пролази поред рушевина зграде - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
„Док они ратују, ми гинемо“: Исповест Палестинке из Појаса Газе
„Ми тражимо 22 одсто од онога што смо имали 1948. Они су остало окупирали. Ми не тражимо њихово, нити да их отерамо, већ само оно што нама припада. Они се не одричу улоге окупатора, понашају се као силеџије, а праве се да су невине жртве. Истовремено бомбардују свуда, не само нас“, рекао је Набхан.
Потом је реч добио амбасадор Израела Јахен Вилан
Упитан одмах на почетку, где му је рођен отац, Вилан је рекао да то сада није тема и „да није сигуран да је баш било тако“. „Моја земља је сада бомбардована са преко 800 ракета и не верујем да сада прича о мом оцу интересује ваше гледаоце“, рекао је он па наставио:
„Хамас је терористичка организација која жели да истера Израелце са те територије, али не само нас, они желе да истерају и њега, јер је Набхан представник палестинске владе, а не Хамаса. Хамас је тај који убија и испаљује бомбе. То је чист тероризам. Они су починили двоструки злочин, и против нас и против њих (Палестинаца, прим. аут.). Он и ја би требало да будемо на истој страни, против Хамаса који свакодневно терорише и Палестинце, а не само Израелце“, рекао је израелски амбасадор.
Вилан сматра, као и Набхан да би преговоре требало наставити, али наглашава да Хамас није, нити ће бити партнер у тим преговорима.
„То је терористичка организација и они су непријатељи и самих Палестинаца“, додаје Вилан.
Израелска полиција - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Ескалације сукоба, ракете поново лете са обе стране /видео, фото/
Потом је одговорио палестински амбасадор, који је оптужио израелску страну за етничко чишћење.
„Они хоће да људе иселе са наших огњишта, доводећи неке људе из белог света. Исељавају људе који деценијама тамо живе“, сматра Набхан.
Према његовим речима, узрок сукоба, вишедеценијских, није Хамас већ израелска окупација палестинске територије на Западној обали.
Израелски амбасадор је потом упитао палестинског, који је у програм био укључен путем Скајпа, док је Вилан био гост у студију, „да ли он стварно сматра да су терористички напади Хамаса начин да врате оно што мисле да треба да им се врати“.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Ми не кажемо да је то наше до века, него да треба да преговарамо и то је једини начин за решење ескалације сукоба, а не овај. Израел је 100 пута јачи од Хамаса и ако бисмо ми реаговали са само један одсто - Газе сутра не би било, а ни Хамаса“, рекао је Вилан.
Према његовим речима, када израелска војска гранатира територију за коју сматра да је под контролом Хамаса она најпре најави два сата унапред како би људи могли да се склоне, док, како је истакао, Хамас гранатира без упозорења.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала