Бацају ли Американци „авганистанску бомбу“ у руке Русије?

© WikipediaАмеричке трупе у Авганистану
Америчке трупе у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Након што је Џо Бајден саопштио о померању датума потпуног повлачења снага из Авганистана са 1. маја на 11. септембар, у земљи се све више пролива крв, а могло би да се деси да се „пожар“ прошири и на Средњу Азију. Улога Русије би тада била велика ─ „гасила би пожар“ и у самом Авганистану, и у целој области, пише руски новинар Петар Акопов.
У Авганистану је од средине априла приметан оштар пораст насиља и има више стотина погинулих, пише новинар. Конкретно, само 8. маја је услед експлозије у кабулском рејону Дашт-е-Барчи погинуло скоро 60 људи, од којих су већина ученице старости 11-15 година.
Акопов се пита да ли неко изразито не жели повлачење трупа из Авганистана, или супротно, тера Американце и подстиче их да се повуку, као и шта ће бити после њиховог одласка.
Амерички војници у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Испипавају терен: Американци се повлаче из Авганистана – корак ближе руским границама
Према речима новинара, за Москву то није празно питање. Упркос распаду Совјетског Савеза, Русија и Авганистан и даље имају заједничку границу. Таџикистан, којем припада већи део бивше совјетске границе са Авганистаном, улази у ОДКБ и војни је савезник Русије. Акопов подсећа да Узбекистан и Туркменистан, који се граниче са Авганистаном, такође улазе у зону руских националних интереса и одговорности.
Уколико се у Авганистану распламса прави грађански рат, могло би да се деси да се „пожар“ прошири и на Централну Азију, упозорава новинар.
Како је рекао, у Русији има и оних који мисле да повлачење америчких снага из Авганистана није пораз, већ малтене диверзија против Москве.
Према његовим речима, на тај начин Вашингтон усмерава пажњу Кремља ка истоку, где ће се сада све разбуктати, због чега ће Руси „морати да се баце на гашење пожара“ у Средњој Азији.

САД нису оствариле своје „авганистанске замисли“

Таква псеудо-завера је смешна, сматра руски новинар. Американци нису постигли у Авганистану ништа од онога што су замислили.
Да ли су ликвидирали Ал Каиду, или је она била и остала мрежна организација која повезује разне структуре и групе у различитим деловима исламског света, пита се новинар? Америчка окупација Авганистана само је повећала мржњу према Американцима у исламском свету, заправо је утицала на повећање утицаја џихадиста, истиче Акопов.
Што се тиче „победе талибана“, мишљење новинара је да ће тај покрет доћи на власт у Кабулу убрзо након што Американци оду из Авганистана ─ или мирним путем или војним.
​Како је рекао, план Американаца је био да из Авганистана изврше притисак на Русију, Кину и Иран и да направе упориште за стално присуство у кључном региону Евроазије, али је за то било потребно да потчине Авганистан и ставе га под своју контролу.
Међутим, ништа од тога се није десило, пише Акопов. Он додаје да САД не само да ће бити приморане да оду, већ да ће у најгорем случају морати да поведу са собом десетине хиљада Авганистанаца који раде за њих — саучеснике окупатора.
Другим речима, америчке позиције у Авганистану неће бити само ослабљене, већ ће бити уништене, закључује новинар.

Следећи потез — ка „првим комшијама“ Авганистана

„Волстрит џурнал“ је у суботу писао да је Вашингтон у потрази за регионалним упориштем за размештање трупа и успостављања контроле над талибанима након повлачења снага из Авганистана.
У „игри“ су различите локације — и суседне земље и удаљеније, анализирају се могућности за распоређивање бродова морнарице у Персијском заливу.
Амерички војници у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Узбекистан искључио могућност размештања америчких војних база у земљи
Према наводима новинара, Американци желе да имају могућност брзог реаговања, што неће бити лако с обзиром да након 11. септембра у Авганистану неће остати ни америчке, ни било које стране војске. У случају хипотетичког напада на америчку амбасаду у Авганистану, у којој САД желе да оставе до хиљаду људи, Вашингтону би за стварање војних база највише одговарале земље попут Узбекистана и Таџикистана, које се граниче са Авганистаном и које би по потреби омогућиле брзо премештање снага, пише Акопов.

Русија и Кина могу да „помрсе конце“ Америци

Међутим, према писању „Волстриџ џурнала“, америчке планове могу да осујете Москва и Пекинг.
Новинар се слаже са тим и каже да нико неће дозволити Американцима да се учврсте у Централној Азији, чак ни привремено.
Након две деценије окупације Авганистана, САД ће морати да у потпуности напусте регион, за чију безбедност ће бити орговорна Шангајска организација за сарадњу (ШОС), коју су основале Русија и Кина, наведено је у чланку.
Подсећања ради, чланице ШОС-а су, осим средњеазијских република, Индија и Пакистан, а ускоро ће бити и Иран, што значи да ће Авганистан бити потпуно окружен земљама-чланицама организације.

Одговорност Русије

Авганистанци већ 40 година међусобно ратују, а 28 година и против страних трупа. Иако САД могу и требало би да учествују у помирењу Авганистанаца, сам однос према њиховим присталицама у Авганистану би након повлачења снага могао да буде препрека за дијалог, сматра Акопов.
Шеф политичког савета покрета Талибан Шер Мохамед Абас Станакзај на заседању Московског формата консултација о Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
„Московски формат“ се обнавља: Русија ће активно учествовати у решавању проблема у Авганистану
Како је рекао, након повлачења америчке војске из те земље, главна одговорност за Авганистан ће прећи на ШОС, а посебно на три чланице: Русију, Кину и Пакистан.
Задатак ШОС-а је да барем спречи да се авганистански проблем „прелије“ ван земље до нивоа када би њиме морао да се позабави ОДКБ. Аутор додаје да је највише што би ШОС могао да учини да погура све авганистанске стране ка стварном помирењу и изградњи новог федеративног Авганистана.
Авганистан има пуно право да се из жаришта тензија за Централну Азију претвори у мирног суседа за све своје пријатеље, али му треба помоћи да се врати самосталном мирном животу, закључује руски новинар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала