Бајден ће предложити Путину да формирају међународни систем сајбер-безбедности

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички председник Џо Бајден у Белој кући
Амерички председник Џо Бајден у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не сматрају да су руске власти умешане у сајбер-напад на гасовод „Колонијал пајплајн“, рекао је председник САД Џо Бајден, истакавши да би желео да разговара са руским лидером Владимиром Путином о међународним стандардима о сајбер-безбедности.
  • Сигуран сам да сам тачно прочитао извештај Федералне службе безбедности о „Колонијал пајплајн“ – у њему се наводи да председник Русије Владимир Путин није умешан у то;
  • Имамо основане разлоге да верујемо да хакери, који су извели напад, живе у Русији. То је дошло отуда, из Русије;
  • САД се налазе у директном контакту са Русијом поводом сајбер-напада на „Колонијал пајплајн“;
  • Радимо на томе да утврдимо неку врсту међународних стандарда како би земље, које знају да постоји криминална активност која се одвија са њихове територије, како би сви ми деловали против тих криминалних група. Очекујем да ће то бити једна од тема о којој ћу разговарати са председником Путином.
  • Поновно успостављање испорука горива у САД ће потрајати, могло би доћи до кашњења;
  • Упозорио је продавце бензина да ће се пратити покушаји дизања цена;
  • Позвао је потрошаче у САД да не паниче и да не купују више бензина него што им је потребно;
  • Бела кућа сматра да Русија „сноси неку врсту одговорности“ за акције хакера, чак и ако власти нису учествовале у томе.
Америчка нафтна компанија  „Колонијал пајплајн“ саопштила је 12. маја да наставља са нормалним радом након скоро недељу дана застоја због хакерског напада. Како је саопштила министарка Гренхолм, „поновно покретање гасовода је прошло добро, што значи да би све требало да се врати у нормалну до краја седмице“.
Подсетимо, компанија „Колонијал пајплајн“ подвргнута је сајбер-нападу. Компанија је због тога угасила неке системе „како би обуздала претњу која је привремено зауставила све операције повезане са цевоводом и које су утицале на неке информационе системе“.Телевизијска компанија „Си-Ен-Ен“ саопштила је да хакери који стоје иза сајбер-напада компанију можда имају везе са Русијом. Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да Русија нема никакве везе са сајбер нападом на америчку компанију.
​"Колонијал пајплајн" дневно дистрибуира око 2,5 милиона барела бензина и других горива од својих рафинерија на обали Мексичког залива до потрошача у источним и централним деловима САД.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала