Директор Звезде за Спутњик: НАТО бомбе уништиле део црвено-беле историје!

© AFP 2023 / JACQUES DEMARTHONФК Црвена звезда шампион Европе
ФК Црвена звезда шампион Европе - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Фудбалски клуб Црвена звезда 29. маја обележиће тридесет година од највећег успеха у историји клуба и Србије – освајања титуле шампиона Европе – међутим, из Љутице Богдана сусрели су се са огромним архивским проблемом, а за све су криве НАТО бомбе, потврдио је за Спутњик пословни директор црвено-белих Марко Петровић.
Клуб са Маракане отворио је сопствену телевизију, Звезда ТВ, пре годину и по дана и један од првих задатак био је да се направи архива клуба, односно да се на једно место скупе све велике утакмице у историји Звезде.
Тада су се из Љутице Богдана сусрели са проблемом који је ове године посебно актуеалан јер се обележава тридесет година од освајања титуле шампиона Европе у Барију.
Звезда је у походу на историјски трофеј победила Грасхопер, Ренџерс, Динамо Дрезден, Бајерн Минхен и у финалу Марсеј после бољег извођења једанеастераца.
У другој рунди противници били су им поменути Шкоти и ту настаје данашњи проблем. Касета са снимком прве утакмице Црвене звезде и Ренџерса уништена је у бомбардовању зграде РТС-а током НАТО агресије 1999. године.
Ову несвакидашњу причу објавио је Српски телеграф, а за Спутњик је потврдио пословни директор Црвене звезде Марко Петровић.
„Када смо основали Звезда ТВ, желели смо да направимо своју архиву и већину снимака смо откупљивали. Када је дошао ред на утакмицу са Ренџерсом у којој смо славили 3:0, видели смо да нам она недостаје, а онда и сазнали да је снимак потпуно изгубљен у НАТО бомбардовању 1999. године, те да само постоји репортажа у трајању од 40 минута“, рекао је Петровић за Спутњик, те је јасно да је део црвено-беле историје уништен током НАТО агресије.
© AFP 2023 / JACQUES DEMARTHONФудбалери Црвене звезде на стадиону у Барију у финалу Купа шампиона
Фудбалери Црвене звезде на стадиону у Барију у финалу Купа шампиона - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фудбалери Црвене звезде на стадиону у Барију у финалу Купа шампиона
Звезда је у првом сусрету славила 3:1, у реваншу је било 1:1, те је укупним резултатом 4:1 прошла у четвртфинале Купа шампиона.
Петровић открива да ће актуелни четвороструки узастопни шампион Србије контактирати Ренџерс, али и УЕФА.
„Ових дана ћемо се и званично обратити за помоћ нашим спортским пријатељима из Глазгова. Верујемо да ће нам изаћи у сусрет, уколико имају снимак у архиви или га поседује национална телевизија Шкотске. Паралелно исто упит ћемо послати и на УЕФА.“
Пословни директор Звезде потврдио је да ће јубилеј бити обележен на посебан начин, али није желео да открива и на који.
„Свакако, у питању је велики јубилеј највећег успеха српског клупског фудбала“, казао је Петровић.
Навијачи су велики део Звездине историје, деценијама су уз црвено-беле, али због епидемиолошке ситуације мало је вероватно да ће у великом броју бити присутни на обележавању.
„Тренутно је свакако приоритет свима нама епидемиолошка ситуација. Морамо бити одговори према друштву и нашој земљи“, закључио је Петровић.
Подсећамо, Звезда је обезбедила четврту титулу заредом, а у последња два кола састаје се са Бачком (14.5) и Металцем (19.5).
Званично: Финале Лиге шампиона у Порту!
Преминуо бивши тренер Црвене звезде
Продат и Месијев дрес – 1,1 милион за помоћ малом Гаврилу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала