Главни заштитник југа Русије: Црноморска флота држи на оку никад већи број НАТО бродова /видео/

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаМали противподморнички брод "Поворино" војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби
Мали противподморнички брод Поворино војне поморске базе Црноморске флоте руске морнарице током тактичких војних вежби  - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Црноморска флота Русије обележава 238. годишњицу оснивања у околностима без преседана - мора да држи на оку никад већи број бродова НАТО у Црном мору. Флота је повећала број пловила и модернизовала наоружање што, према речима војних експерата, омогућава да успешно блокира све врсте провокација у Црном мору и да буде главни заштитник југа Русије.
За скоро два и по века постојања Црноморска флота је херојски штитила царску Русију у време Кримског рата, Совјетски Савез у Другом светском рату, а данас и савремену Русију.

Црноморска флота обновљена и ојачана

У саставу флоте данас је више од 100 бродова различите класе и намене, укључујући фрегате, десантне бродове, подморнице. После ремонта у флоту се вратио и главни брод „Москва“.
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да се последњих година Црноморска флота активно попуњава модерним наоружањем и новим ратним бродовима.
Војни експерт Василиј Дандикин подсетио је да је Црноморска флота формирана у граду-хероју Севастопољу, где је њена главна база. Од Кримског пролећа 2014. до данас, како каже експерт, доста тога је урађено на обнови и јачању Црноморске флоте.
„Од тог времена када је у Црноморској флоти била једна подморница, сада имамо формацију од шест подморница које су се добро показале, поготово узимајући у обзир то што имају крстареће ракете „Калибар“. Затим, флота има и три потпуно нове фрегате са ракетама „Калибар“ типа „Адмирал Григорович“ и мале ракетне бродове такође са овим крстарећим ракетама. Поред тога, ту су и патролни бродови типа „Василиј Биков“, који су се такође добро показали, као и морски миноловци нове генерације. Односно, спектар наоружања је веома велик“, прецизира Дандикин за Спутњик.
Не треба заборавити ни обновљену поморску авијацију и формирани војни корпус на Криму ког раније није било, додао је он, док су војне јединице Црноморске флоте Ваздушних снага Русије, авијационе дивизије и дивизије ПВО такође наоружане новом техником.
„Ово омогућава Црноморској флоти да контролише ситуацију на Црном мору, да блокира све провокације од стране Украјине и наравно НАТО-а на челу са Америком, који вероватно сматрају да је то њихово поље деловања и непрестану шаљу своје бродове. Они јесу ограничени конвенцијом из Монтреа, али ипак сада, на пример, тамо почињу ваздушне вежбе НАТО-а великих размера. Тамо ће се налазити два британска брода, један холандски, стални летови извиђачких авиона, америчке беспилотне летелице, па чак и Б-52 у пратњи украјинских ловаца. Односно, ситуација је забрињавајућа, али мислим да је Црноморска флота сада једна од наших најбољих флота у погледу наоружања, заједно са Каспијском флотилом“, појаснио је Дандикин.

Незвани гости се прате са обале, из ваздуха и под водом

Војни експерт подсећа да је Црноморска флота и даље језгро оперативне формације на Медитерану са седиштем у луци Тартус. Тамо су, како каже, стално присутни бродови Црноморске флоте, а подморнице са „Калибрима“, и не само оне, гађале су терористе у Сирији и припаднике Исламске Државе која је забрањена у Русији.
„Сада се контролише свака област, и под водом и у ваздуху наши ловци прате незване госте, као што се недавно догодило када су француски „Миражи“ били изнад Црног мора. Са обале такође постоји контрола јер су сада трупе приметно ојачане. Реч је о модерним комплексима „Бал“ и „Бастион“ који могу да нанесу непоправљиву штету било којим морским циљевима“, рекао је он.
Модерни комплекси могу да нанесу штету чак и бродовима велике тонаже, уколико дође до провокација, а сада су, напоменуо је Дандикин, до новембра ограничене зоне за пловидбу ратних бродова у подручју Кримског моста и полигона Црноморске флоте.
Командант руске Ратне морнарице адмирал Николај Јевменов, честитајући војницима Дан Црноморске флоте, подсетио је на њене славне победе и плејаду истакнутих војсковођа, нагласивши да се управо у овој флоти стварала руска школа војно-поморске вештине. Он је нагласио да се Црноморкска флота интензивно развија и да се наставља њено опремање високопрецизним оружјем. У блиској перспективи, како је додао, обнављаће се и наоружање обалске компоненте и даље развијати и авијација са инфраструктуром.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала