Харадинај признао да је тајно спремао акцију против Србије

© AP Photo / Michaeld CorderРамуш Харадинај у Хагу
Рамуш Харадинај у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Некадашњи премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај потврдио је да је у тајности припремао материјал за подизање тужбе против Србије.
Харадинај је казао да је још у време док је вршио функцију премијера у тајности припремао досије заједно са познатим стручњацима, објавила је Газета Експрес.
„Куртијева влада има најбоље могуће одрађен посао. Најбољи могући посао на ову тему урађен је под мојим руководством. На столу се налази највећа материја најпознатијих стручњака на свету из светске експертизе на којем је влада Харадинаја радила у тајности“, рекао је Харадинај у изјави за АТВ.
Са друге стране, каже да не треба журити и деловати без одобрења „стручњака“- да би тзв. Косово добило случај на суду.
Прецизира да тужба против Србије „није ценкање“, те да би требало да се пажљиво одабере тренутак за њено подношење.
„Мора се одабрати одређени тренутак, морају се добити гаранције за такав корак, јер, уколико изгубите овај случај, направили сте највећу штету свом постојању и молим вас да будете пажљиви поводом овога“, поручио је даље Харадинај, преноси Газета Еекпрес.
Садашњи премијер привремених инситуција у Приштини Аљбин Курти најавио је недавно да је започет рад на припреми тужбе за геноцид против Србије, а то је потом и потврдио и у програму своје владе.
„Припремићемо тужбу за геноцид против Србије коју ћемо да поднесемо Међународном суду правде“, рекао је Курти током представљања програма владе. 
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Опасан Куртијев програм: Одустаје од реципроцитета али спрема нове циљеве против Србије
У Приштини се од тада води дебата о томе да ли је овакав потез исправан, те да ли би Косово могло да добије случај, док са друге стране из Београда стижу критике, али и молба председника Србије да тако нешто не чине.
Аналитичари и политичари у Приштини, са друге стране, предлажу више солуција. Док једни наводе да Косово не може само подићи тужбу јер није члан УН-а и предлажу да то уместо Косова учини Албанија, други наводе да би идеална опција била да се допуни Закон о специјалном суду, те да тиме буду обухваћени и „српски злочини“. Сви су сагласни око једног – за тако нешто је потребна подршка Европске уније и САД-а, преноси Коссев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала