„Југоекспортова“ колекција културно добро, слике не могу из земље

© Фото : Културни центар БеоградаПетар Лубарда, „Арабеска на црвеном“, 1961. Из фонда Куће Легата
Петар Лубарда, „Арабеска на црвеном“, 1961. Из фонда Куће Легата - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Колекција од 148 слика које су припадале фирми у стечају „Југоекспорт“ проглашена је за културно добро, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић и објаснио да то значи да та дела морају остати у земљи и не смеју се продати пре него што се понуде Музеју града Београда.
Весић је на конференцији за новинаре казао да је Музеј града Београда дао депозит стечајном управнику за учешће на лицитацији и то како би могли да виде и фотографишу слике, од којих су неке у јако лошем стању и захтевају озбиљну рестаурацију и конзервацију.
Заменик градоначелника оценио је да је намерно допуштено да слике пропадну, а неке од њих буду и поцепане, како би им се што више спустила цена, да би могле у иностранству да се продају за велики новац и да на тај начин појединци зараде.
„Ове слике морају да остану у земљи“, истакао је Весић.
Поручио је свима који су се до сада пријавили за лицитацију, а којих је према његовим сазнањима осам, да не троше паре без везе, јер ће Град Београд наћи начин да те слике никада не буду у приватним колекцијама, већ у Музеју.
Позива Агенцију за лиценцирање стечајних управника и стечајну управницу да откажу лицитацију и поручује свима који су планирали да учествују у тој лицитацији да нађу нешто друго да зарађују новац.
„Да нама за 10,4 милиона динара оде из земље 148 слика које вреде пуно више, а које су у тако лошем стању у каквом су их намерно држали да би спустили цену, то је скандалозно“, оценио је Весић.
Заменик градоначелника је изразио очекивање да ће те слике грађани моћи да виде у реконструисаном Музеју града Београда у Ресавској улици, за који каже да ће бити највећи музеј у земљи.
У име Града Београда, Весић је поручио, да се прекида пракса изношења уметничких дела из Србије, ако је за њих заинтересована држава, односно наши музеји.
Подсетио је да је на стотине уметничких дела изнето на различите начине из Србије у протеклим деценијама и сада се налазе на аукцијама широм света.
У вредној збирци „Југоекспорта“, коју чине слике, графике, акварели и сериграфије, налазе се дела познатих уметника Петра Лубарде, Зоре Петровић, Пеђе Милосављевића, Милана Коњовића, Ђорђа Андрејевића Куна, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала