Москва: Одлука Савета Европе о Криму – пут ка ескалацији односа са Русијом

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаРуска застава на Криму
Руска застава на Криму  - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Одлука Комитета министара Савета Европе о Криму је још један корак на путу ка ескалацији односа са Русијом, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Комитет министара Савета Европе одобрио је 11. маја украјински нацрт одлука о Криму злоупотребивши своју већину, сматра Захарова. Уставни орган Савета Европе саопштио је да се погоршала ситуација са поштовањем људских права на полуострву након уједињења са Русијом – упркос стварном стању ствари, констатује она.
Захарова истиче да „апсолутно не види смисао у том скупу лажних тврдњи и апсурдних оптужби на рачун Москве“.
„Сви ти шаблони о наводној окупацији, о наводној дискриминацији кримских Татара и Украјинаца – све је то добро познато, наши партнери то редовно тумаче, али притом то нема ни најмање везе са стварним стањем ствари на руском Криму“, истакла је она.
Такође је додала да је Москва разочарана председавањем Немачке у Комитету министара Савета Европе од новембра 2020. године.
„Током шест месеци Берлин се није понашао као лидер европске организације, него као предводник антируских снага, ставио је интересе блока изнад главног циља Савета Европе, а то је јачање јединства између чланица“, додала је она.
Како је закључила, тужно је што Немачка завршава своје председавање у том, генерално, забрињавајућем тону.
У новембру 2020. године министар спољних послова Немачке Хајко Мас представио је програм председавања у Комитету министара Савета Европе. Тада је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао да је програм презентован на груб, недипломатски начин, а понегде и русофобски.
Подсетимо, Крим се ујединио са Русијом након референдума који је одржан 16. марта 2014. године. За припајање Русији гласало је 96,77 одсто бирача у републици и 95,6 одсто у Севастопољу.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала