Гувернер аустријске покрајине: Усташког окупљања у Блајбургу неће бити, то је добра вест

© AP Photo / Darko BandicОкупљање усташа и "домобрана" у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године
Окупљање усташа и домобрана у Блајбургу, (Аустрија) на дан сећања на погинуле током маја 1945. године - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Пратите нас
Гувернер аустријске покрајине Корушке Петер Кајзер поздравио је данас вест да ове године неће бити одржано усташко окупљање у Блајбургу.
„Одувек сам осуђивао тамошње окупљање десничарско радикалних ревизиониста историје, који су скуп злоупотребљавали да би своју, с правом забрањену идеологију, износили јавно. Такви скупови не би требало да се одржавају, а посебно не на територији Аустрије“, нагласио је Кајзер у саопштењу, преноси Танјуг.
Пандемија, каже, не може дугорочно решити ситуацију око овог скупа, који треба забранити.
Подсетио је да је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер још пре годину дана од стране парламента позван да преузме своју одговорност и искористи сва средства која су му на располагању да забрани скуп у Блајбургу.
„Уверен сам да ћемо успети да коначно забранимо окупљање десничарско екстремиста на аустријском тлу“, истакао је Кајзер.
Претходно је полиција Корушке саопштила да за викенд нису пријављена никаква окупљања „Блајбуршког почасног пука“.
Међутим, планирани су полагање венаца и миса у присуству амбасадора Хрватске Данијела Глунчића.
Такође, пријављен је и скуп противника покушаја ревизије историје у Блајбургу.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала