Хашки суд одбио приговор – Караџић дефинитивно путује у Британију

© AP Photo / Peter DejongРадован Караџић у судници у Хагу
Радован Караџић у судници у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите нас
Међународни суд у Хагу одбио је приговор одбране Радована Караџића на одлуку да Караџић буде упућен у Велику Британију на издржавање казне.
То је на свом твитер налогу данас објавио Караџићев адвокат Питер Робинсон.
„Приговор Радована Караџића на одлуку да казну служи у Великој Британији одбио је председник судског Механизма Кармел Адјијус“, саопштио је Робинсон.
Амерички адвокат оценио је да је том одлуком Хашки суд Караџића осудио на „самицу до краја његовог живота или на смрт у рукама муслиманских екстремиста у британским затворима“.
​Суд у Хагу није објавио одлуку председника Адјијуса. Да ће Караџић казну служити у Великој Британији раније је објавио шеф британске дипломатије Доминик Раб.
На ту одлуку, адвокат Робинсон је уложио приговор у којем је, како су пренели медији, Хашки суд упозорио да ће Караџић у британском затвору „бити у опасности од муслиманских екстремиста“.
Робинсон је подсетио да су тројица муслиманских екстремиста 2010. у британском затвору Вејкфилд ножевима изболи генерала Војске РС Радислава Крстића, осуђеног за помагање геноцида у Сребреници.
Крстић је, због тога, био враћен у Холандију и, потом, упућен у Пољску где издржава казну од 35 година затвора.
Указујући на опасност да би, на сличан начин, могао бити нападнут и Караџић, за кога је навео да је „озлоглашенији“ од Крстића, адвокат Робинсон је у приговору закључио да је упућивање Караџића у Велику Британију, под тим околностима „једнако смртној казни“ или доживотном боравку у самици.
Хашки суд је 20. марта прошле године правоснажно осудио Караџића на доживотни затвор.
Апелационо веће судског Механизма, правни наследник Хашког трибунала, тиме је усвојило жалбу тужилаца на првостепену пресуду којом је Караџић (75), у марту 2016. био осуђен на 40 година затвора.
Караџић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.
Апелационо веће је Караџића правоснажно ослободило оптужбе за геноцид у још шест општина у БиХ. У притвору у Шевенингену, Караџић је од краја јула 2008., када је био ухапшен у Србији.
Прву оптужницу против Караџића, за геноцид у Сребреници, Хашки трибунал је подигао у новембру 1995. Године, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала