Лажни пластични хирург унакажавао жене на Теразијама и нестао, клиника закључана

CC0 / Pixabay / "Антиејџ" интервенција
Антиејџ интервенција - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите нас
Клиника на Теразијама у којој је оперисао лажни пластични хирург до пре десетак дана, данас је закључана. Власник, који се представљао као естетски хирург, нестао је.
Да није било незадовољних жена које су се пожалиле инспекцији, можда се никада не би сазнало да је лажни хирург по струци масер, да има свега 23 године и да му је у послу помагала мајка, по занимању цвећарка. Ова ординација у центру града радила је пет година.
Ординација лажног лекара, који заправо никада није ни уписао Медицински факултет, налази се у центру Београда, на сред Теразија. Била је савремено опремљена и пуна диплома. Врата ординације су већ неколико дана закључана, а табла је скинута. Како кажу прве комшије, опрема из ординације је исељена, а нестао је и лажни лекар.
Лажни естетски хирург оперисао је мушкарце и жене, стварајући им често здравствене проблеме. Пацијентима су, како сами наводе, после интервенција отпадали делови усана, остајали кратери по лицу, ране и подливи, преноси РТС.
Наш суграђанин, иако и сам медицински радник, није на време препознао превару, али је њене последице и те како осетио јер је такозвани хирург радио интервенцију коју он заправо није желео.
"Те интервенције су саме по себи ризичне, поготово ако се враћају масне наслаге, што се иначе не ради. Може изазвати плућну емболију и смрт. Интервенција је поприлично коштала", каже један од пацијената.
Није радио сам, цела лекарска екипа радила је са такозваним доктором. Неизвесно је да ли су то прави лекари и да ли су пријављени комори.
По речима самих жртава, лекари који су радили са њим имају лиценце, али није познато да ли су и они преварени или су свесно били део екипе која је обмањивала људе.
"Рачун сам добио у виду неког индиго папира, не знам ни како то да назовем. Не желим ни да коментаришем који антибиотик ми је био преписан, ја сам га сам заменио. Лек сам уз његов рецепт без проблема купио у државној апотеци", каже пацијент. Многобројне пријаве предате адвокатици у Загребу
"Не знам шта да ти кажем" - одговор је који су добиле и многе оштећене девојке. Занимљиво је да је иницијатива за борбу против надрилекарства у центру Београда, покренута у Хрватској.
Многобројне кривичне пријаве предате су познатој загребачкој адвокатици која је покренула поступак против извођења неовлашћених радњи и предала га нашем тужилаштву. Те девојке кажу да оно што им се догодило на Теразијама никада неће заборавити.
"Није прошло ни месец дана од апликације силикона, послата сам на хитну операцију због инфекције. Изабрала сам њега и истражила га. Чинио ми се, с обзиром на рекламу и познате личности које су долазиле код њега, стварно уверљиво. Рекао ми је да је то рутинска операција", сећа се Катарина Лиовац, пацијенткиња из Загреба.
Судећи по причи жртава, чини се да надрилекари имају праксу у ординацијама лиценцираних клиника и присуствују хируршким интервенцијама на којима се заправо уче.
Не зна се да ли се све догађа по договору са дипломираним специјалистима или и ти специјалисти не знају са ким имају посла.
Региструју ординације као козметичке салоне да би избегли инспекцију.
Чињеница је да никада не проверавамо лиценце лекара код којих идемо, али морамо сви бити опрезнији и када постоји било каква сумња, морамо је отклонити или потврдити у Лекарској комори, на чијем сајту се могу наћи имена свих регистрованих лекара и ординација.
У овом случају одговор из Коморе је прилично јасан - лекар са овим именом и презименом не постоји.
Треба обратити пажњу и на године онога који се представља као лекар. Специјализација и пракса трају дуго, па је извесно да онај ко вас оперише не може имати 23 године јер би то значило да је своју специјалност стекао већ у осамнаестој.
Лажних лекара све је више. Многи ће се питати зашто инспекција Министарства здравља не може да их контролише. То је зато што они, по закону, могу да проверавају само ординације које су регистроване.
Многи су пронашли баш ту рупу у закону и регистровали своје просторије као козметичке салоне, над којима инспекција нема никакву контролу.
Да ли је решење у измени закона, у брзој реакцији полиције или у нечем другом? На овај проблем могли би додатно да реагују лекари који часно и поштено обављају свој посао, јер сваку естетску интервенцију и операцију морали би раде стручна и школована лица. У супротном, последице су катастрофалне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала