Одаловић: Очекујемо почетак претраге за несталима на Kошарама

Вељко Одаловић - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Kомисије за нестале особе владе Србије Вељко Одаловић каже да је претрага на Kошарама приоритет првог реда у трагању за несталим особама. Очекује да наредних дана у Приштини издају налог за претрагу на тој локацији, на којој се претпоставља да су покопана тела настрадалих војника некадашње Војске Југославије.
О трагању на бившој караули Kошаре представници Радне групе за нестале разговарали су у априлу, а у новембру прошле године посетили су ту локацију.
Kошаре су стављене као први ред приоритета. Постоји једна информација која је поткрепљена и конкретним снимком који говори о томе шта се десило са једним бројем војника. Верујем да ћемо то урадити, мислим да ће то бити у наредних неколико дана“, рекао је Одаловић медијима током округлог стола о киднапованима и несталима, одржаног у Грачаници.
Недостатак информација, недоступност кључним архивама као и неспремност институција да се одговорније приступе проблему несталих лица разлози су што питање несталих, не само на простору Kосова, већ и на читавом Балкану, нема свој епилог више од 20 година.
То је оцена представника Kомисија за нестала лица Међународног Црвеног крста и чланова породица киднапованих и несталих.

Број индентификованих за годину спао на испод десет годишње

Заједнички, са представницима Београда, Приштине и међународне заједнице истакли су спремност да се судбина несталих расветли, али и додали да је број идентификација спао на једноцифрен број годишње и да ретко пређе 10 или 11.
„По овој динамици, а ово је црна прогноза и надам се да се неће десити, биће потребно 160 година да се преосталих 1.635 особа идентификује“, истакао је представник Међународне комисије за ексхумацију и идентификацију Луиђи Ндоу.
„Други проблем је што се у 300 случајева крвне групе чланова породице не слажу са ДНK посмртним остацима, тако да се не може урадити идентификација. Знамо да после 2002. године имамо више од 2.000 лица које су чланови породица сахраниле без утврђене ДНK анализе и крвне групе“, рекао је руководилац Института за судску Медицину из Приштине Арсим Грџалију.
Пренео је да је евидентирано да породице одбијају да дају крв за утврђивање идентитета јер се надају да су њихови нестали чланови живи, а да је у мртвачници у Приштини 300 неидентификованих лешева, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала