Премијер Јерменије затражио војну помоћ од Путина

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Пратите нас
Вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан саопштио је да је написао писмо руском председнику Владимиру Путину у коме му се обратио за помоћ, између осталог и војну, због ситуације у области Сјуник која се граничи са Азербејџаном.
Према речима Пашињана, током телефонског разговора са руским председником одржаног 13. маја он није тражио помоћ, јер су „приступи страна проблему били у суштини идентични“.
„Председник Русије је рекао да он сматра да би Оружане снаге Азербејџана требало да се врате ван граница Јерменије, а постоји и важнији део који је јуче констатован – постигнут је договор да азербејџанске Оружане снаге то данас испуне, односно да напусте територије граница Јерменије“, рекао је Пашињан.
Према његовим речима, у појединим местима Оружане снаге Азербејџана напустиле су ту територију.
„Разлог због кога јуче нисам тражио помоћ од Путина је то што је констатовано да би војска данас требало да се повуче. Али пошто је ток преговора показао да споразум неће у потпуности бити реализован, бар не данас, обратио сам се Путину да Русија пружи помоћ Јерменији у овој ситуацији, између осталог и војну“, рекао је Пашињан, позивајући се на билатералне споразуме.
У разговору са јерменским колегом Путин је истакао да је у циљу решавања проблема потребно поштовати одредбе трилатералних споразума и друга документа, укључујући она о прекиду ватре.
Пашињан је такође саопштио да Француска разматра могућност да се о ситуацији у области Сјуник разговара у Савету безбедности УН, а Париз је у оквиру мандата УН спреман да пружи Јерменији војну помоћ.
Јерменско Министарство одбране раније је саопштило да су азербејџански војници покушали да помакну своје положаје на територије градова Варденис и Сисијан на југу Јерменије, што Јереван сматра провокацијом. Пашињан је рекао да процесе који се одвијају на граници са Азербејџаном не би требало сматрати демаркацијом.
Јерменско тужилаштво покренуло је кривични поступак због кршења територијалног интегритета. Како је саопштено, азербејџанска страна је прешла државну границу. Због ситуације у области Сјуник Јерменија је упутила званичан апел Организацији договора за колективну безбедност, а рок за разматрање је три дана.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала