Азербејџан одговорио Јерменији: Не политизујте, зашто се обраћате ОДКБ-у

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаГрад Физули. Азербејџанска војска преузела је контролу над њим током војних операција у Нагорно-Карабаху у октобру 2020. године
Град Физули. Азербејџанска војска преузела је контролу над њим током војних операција у Нагорно-Карабаху у октобру 2020. године - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Обраћање Јеревена Организацији договора за колективну безбедност (ОДКБ) због ситуације на граници са Азербејџаном је неосновано, то је покушај политизације процеса, саопштило је Министарство спољних послова Азербејџана.
Како се наводи, управо је то и била тема телефонског разговора министра спољних послова Азербејџана Џејхуна Бајрамова са његовим таџикистанским колегом Сироџидином Мухридином, имајући у виду да Таџикистан тренутно на челу ОДКБ-а.
Азербејџански министар је информисао свог колегу о напетости на азербејџанско-јерменској граници, истакавши да се азербејџанске пограничне снаге налазе на положајима своје земље и да се тај процес реализује у уобичајеном режиму и систематски.
Он је скренуо пажњу да су и раније постојала неслагања по питању усвојених мера о јачању система заштите границе у оквиру територијалног интегритета Азербејџана, али да су та питања решавана преговорима уз учешће страна које су потписале трилатерални споразум о Нагорно-Карабаху.
Азербејџански министар је додао и да нема разлога за обраћање ОДКБ-у по овом питању, већ да је ту напетост потребно решавати искључиво политиком и преговорима.
Подсетимо, јерменско Министарство одбране саопштило је да су азербејџански војници покушали да помакну своје положаје на територије градова Варденис и Сисијан на југу Јерменије, што Јереван сматра провокацијом.
С тим у вези је вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан је написао писмо руском председнику Владимиру Путину у коме му се обратио за помоћ, између осталог и војну, због ситуације у области Сјуник.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала