Београђани развили бизнис исплатљивији од издавања станова

© Depositphotos.com / GregoryleeНовчанице у еврима
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Потражња за гаражама, нарочито у Београду, преко ноћи је драстично порасла. Цена кирија за гараже може да се креће од 50 до 200 евра за месец дана, што је нешто ниже него кирија за стан, али су улагања неупоредиво мања.
Због тога су они који су уложили новац у ову некретнину, посебно у Београду где постоји велики недостатак паркинг места, направили добар потез, тврде продавци некретнина.

Цене издавања од 80 до 300 евра

Цене гаража за издавање у Београду се крећу од 50 до 100 евра, а највећи број њих се издаје за 80 евра. Неке луксузније коштају и до 200 или 300 евра.
“Стандардна гаража у Београду кошта око 80 евра и има око 15 квадрата. Постоје гараже које се наплаћују око 150 евра спадају у луксузније, јер имају даљинско управљање, видео надзор. Оне које су још скупље, коштају и до 200 и 300 евра, имају велике квадратуре попут просечних станова. Оне се често узимају и за одређене послове и делатности. Невероватно али, за паркинг место и гаражу потребна иста количина новца. Али се добија само паркинг отвореног типа, најчешће у дворишту зграда”, кажу за из агенције за некретнине.
Највећи број гаража за продају у главном граду налази се на Звездари, Врачару и Новом Београду, показују подаци сајтова агенција за некретнине.
"Просечна цена гаража у Београду креће се око 850 евра по квадрату. Генерално, највећи број гаража има цену од 8.000 до 10.000 евра. Најјефтиније гараже у Београду се продају за 5.000 евра, али су реткост. У појединим луксузним блоковима, гараже од 12 метара квадратних коштају до 20.000 евра. Ипак, то су такође реткости, а највише је оних просечних", кажу из агенције.

"Све гараже су ми издате, кирије су порасле"

Власник гаража на Чукарици каже за да сматра да су гараже добра инвестиција. Како каже, пре 10 година купио је на овом месту 15 гаража, адаптирао их и тако је почео са издавањем.
"Гаражу можете да купите за 10.000 евра. Кирије су последњих месеци порасле и нигде не можете да нађете гаражу за 50 евра, већ се свуда издају за 70 или 80 евра. Ако је у питању стара гаража са нешто лошијим условима, то је онда око 60 евра. Куповина гараже по овој цени може да представља одличну инвестицију за изнајмљивање", каже Марко М. са Чукарице.

Има периода затишја

Према његовим речима, постоје периоди када су све гараже попуњене. Али постоје периоди "затишја" када по три купца истовремено изађу из гараже, преноси Мондо.
“Углавном се плаћа унапред, бар три месеца, док са неким закупцима имам уговоре на годину дана. Многи гараже користе за различите намене, да одлажу ствари, или да отворе неку услужну делатност. За власника је увек прва варијанта најједноставнија. По договору они који закупе гаражу плаћају струју и воду, па је потребно контролисати измиривање рачуна”, каже Марко.
Ипак, то није посао који је идеалан, јер постоје бројни трошкови који многи нису предвидели, а треба рачунати на њих.
“То није посао који је стабилан, већ стално мораш њиме да се бавиш. Увек неко нов долази, стари излази. Трошкови и обавезе јесу мањи него када је у питању стан, али свакако постоје. Потребно је одржавање крова, кречење, честе су поправке врата. Увек је у некој од гаража потребна адаптација или поправка, нарочито након изласка закупца”, каже наш саговорник.

Шта кажу званични подаци?

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ) за последњи квартал прошле године забележио је повећање броја прометованих гаражних простора за 17,7 одсто у односу на трећи квартал.
По градовима, пораст промета гаражних простора забележен је у Новом Саду 26,2 одсто, Нишу 28,6 одсто и Београду 16,2 одсто, док је у Крагујевцу број прометованих гаражних простора остао практично исти, наводи се у званичној анализи.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала