До 2030. сваки други аутомобил ићи ће на струју

© Фото : ELCARДа ли су електрични аутомобили најбоља алтернатива...
Да ли су електрични аутомобили најбоља алтернатива... - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Нова генерација возила је већ пред нама, али главна препрека преласка на њих је цена. Недавни извештај Блумберг њу енерџи финансије (БНЕФ) сугерише како ће се за пет до седам година тај тренд променити, пише Јутарњи лист.
"Прекретница ће вероватно бити 2027. година", стоји у БНЕФ-у. Аутомобилску индустрију прати тренд преласка на електричне и хибридне моделе, како би просечне емисије ставили под норме постављене од стране Европске уније – 95 грама угљен-диоксида по километру.
Иако то нужно не значи да ће сва електрична возила бити релативно приступачна – све ће зависити од врсте и модела. Прва електрична возила чији ће се трошкови производње изједначити или смањити у односу на аутомобиле с моторима с унутрашњим сагоревањем су лака привредна возила попут комбија, а изједначење се очекује 2025. године.
Прво изједначавање цена електричних аутомобила са ценама аутомобила с моторима са унутрашњим сагоревањем очекује се за четири године.
"Следећи на реду је сегмент лимузина и СУВ-ова, најављен 2026. године, а мали градски аутомобили мораће причекати до 2027. године", наводи се у студији коју је наручила Европска кампања "Транспорт и околина".
"Електрична возила биће стварност за све нове купце у року од шест година. Она ће свима бити јефтинија од возила с моторима с унутрашњим сагоревањем, од човека с комбијем у Берлину па до породице која живи у румунском селу", изјавила је Јулија Полисканова, директорка за возила и е-мобилност "Транспорта и околине".
Електрични аутомобили ће појефтинити чак и без обзира на субвенције, као резултат пада цена батерија и употребе производних линија. Очекивања су да ће једна електрична лимузина која данас кошта око 40.000 евра, 2026. године бити доступна за чак упола мање - као она са мотором са унутрашњим сагоревањем.
Осим цена, извештај се бави и продајним уделима. Очекивања су да ће до 2030. електрични аутомобили представљати 50 одсто укупне продаје нових аутомобила, а само пет година после чак 85 одсто.
Међутим, тих 85 процената могли би прерасти у 100 одсто, "зависно од тога хоће ли законодавци још више повећати норме које се тичу емисија угљен-диоксида и појачају друге политике за подстицање купње електричних возила", наводи се из "Транспорта и околине", пренео је Блиц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала