Где и са којим документима можемо да путујемо

© pixabay.comЈадранско море, Албанија
Јадранско море, Албанија - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије објаснио је за ТВ Прва шта је потребно од докумената да бисте отпутовали у неку од земаља у којима Срби најчешће летују.
Најпре се осврнуо на јучерашња извештавања са грчке границе и објаснио да сезона још увек не постоји.
„То чекање од пет сати је апсолутно нетачно, било је укупно десетак аутомобила током дана, али уместо у поноћ од кад ступа одлука, цариници су пропустили аутомобиле јуче у подне. Као и прошле године било је оних који журе да уђу, па су морали да чекају. Отворени су прелази сад, може да се уђе са сертификатом о било којој вакцини и са негативним ПЦР тестом“, каже Сеничић.
Како је објаснио, кад кренете у Грчку морате да попуните тај ПЛФ образац који се налази на страници грчке националне организације.
„Ако се људи сећају, имали смо неке картончиће које смо попуњавали на граничном прелазу. У суштини је то исто, само што овај образац у електронској форми је врло важан због праћења контаката у овој болести. Мора да се попуни бар 24 сата раније пре него се крене. За породицу се попуњава један образац, дакле један носилац га попуњава и уноси податке свих осталих. Друга ствар је сертификат о било којој вакцини, за сада ови стари сертификати које имате су довољни да пређете границу. Помиње се да ће од 1. јуна требати зелени сертификат који смо и ми увели и који сви који су вакцинисани или који су били тестирани могу да преузму са Е-управе. Ко није вакцинисан може да уђе са негативним ПЦР тестом који није старији од 72 сата“.
Он сматра да ако можете да добијете у зеленом сертификату да имате висок ниво антитела, да ће то бити довољно и за улазак у Грчку, и каже да се то не помиње у одлуци од јуче и да се очекује да та одлука буде још допуњена од 24. маја.
„Једна од ствари која је заборављена у овој одлуци је да деца до пет година могу да уђу без папира, а старијој је потребан ПЦР тест или нешто од потврда, али очекујем да се до краја реши све како је Србија договорила са Грчком“.
Потврдио је да има насумичног тестирања које је увела ЕУ још прошле године и да је то обавеза. Тестира се један човек из аутомобила. То су брзи тестови који буду готови за 10 минута.
© AP Photo / Thanassis StavrakisРадник поставља столице у таверни на плажи Плака у егејском острву Наксос
Радник поставља столице у таверни на плажи Плака у егејском острву Наксос - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Радник поставља столице у таверни на плажи Плака у егејском острву Наксос
Прошле године нисмо имали никог ко је био позитиван на брзом тесту у Грчкој.
„Имамо неколико опција ако је позитиван, упућује се у грчке болнице о трошку грчке државе. Они који немају симптоме постоји опција да карантин проведу и у свом смештају. Ако је заражена особа у аутобусу, онда ће све остале тестирати. Не очекујем да ће бити проблема. Прошле године нисмо имали никог ко је био позитиван на том тесту“.
Са Турском је, каже, направљен споразум о признавању вакцине. Дакле, признају се све вакцине обострано. Они који нису вакцинисани, не могу ући без неког документа. Деца или млади до 18 година у пратњи родитеља који имају нешто од овога могу да уђу без икаквих докумената, што је заиста велика помоћ за породице којима би велики трошак било додатно тестирање деце.
Египат за сад још увек тражи негативан ПЦР тест, али се убрзано прави протокол о признавању вакцине, као и са Тунисом.
„Имамо нове протоколе са Арапским Емиратима. Ту у обзир долазе све вакцине, алтернатива је увек ПЦР тест. Кипар признаје вакцине или ПЦР, надамо се да ће ускоро признати и кинеску. Земље у окружењу, Хрватска, Бугарска и Мађарска са којима су потписани протоколи, прихватају све вакцине, негативан ПЦР тест, али је могућ и антигенски тест, па чак и овај серолошки као доказ да сте прележали и позитиван ПЦР тест који није старији од 180 дана, да покажете да сте прележали корону. У БиХ, Црну Гору, Северну Македонију и Албанију се потпуно слободно путује. Црна Гора је чак изашла са ставом да ће покривати трошкове свих оних који се разболе, тако да сви се помало труде да придобију што више заинтересованих да дођу на њихове дестинације“.
Још увек је велика непознаница Италија, Шпанија и Француска. Ту су још тешке мере.
Која правила важе за српске држављане када се враћају из иностранства?
„Зависи одакле долазите. Уколико пролазите кроз земље са којима имамо протоколе као што су Северна Македонија, БиХ, Црна Гора, Бугарска и Мађарска, не треба вам никакав документ да бисте ушли у Србију. Ако се враћате из других земаља, треба потврда о ревакцини или за 'Астра Зенеку' која има продужено дејство потврда о првој дози, али да је прошло минимум три недеље од тада. Они који нису вакцинисани, морају да преузму решење о карантину или да имају негативан ПЦР тест. Могу и да током карантина организују тестирање у свим дому и да изађу из карантина“, рекао је Сеничић, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала