Како је творац најразорније бомбе на свету добио Нобелову награду за - мир

© Фото : Youtube/Dmytro ZubkoРеконструкција експлозије најјаче бомбе на свету, "цар бомбе"
Реконструкција експлозије најјаче бомбе на свету, цар бомбе - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Снимање филма о чувеном совјетском академику, нуклеарном физичару који је био творац најразорније бомбе на свету, дисиденту, борцу за људска права и лауреату Нобелове награде за мир изазвало је бурне реакције у делу руске јавности, иако документарац још није приказан.
Андреј Сахаров био је конструктор хидрогенске бомбе, најстрашније, најразорније бомбе на свету, а 1967. је направио „цар бомбу“, најјачу бомбу на свету, од 100 мегатона, која је била толико разорна да чак нису смели ни да је испробају. Испробали су само „њену половину“, бомбу од 50 мегатона. Ударни талас био је толико јак да је три пута обишао Земљину куглу.

Бомбе и људска права

 Свестан какво је зло створио, Сахаров постаје један од најистакнутијих бораца за мир у Совјетском Савезу, био је убеђен да само поштовање људских права може да спречи нуклеарни рат и катастрофу. Писао је чланке које му је цензура забрањивала, али су га на Западу објављивали и читали у милионима примерака. Нобелову награду дали су му за мир 1975. године.
Аутори филма су сценариста Роман Супер и режисер Иван Проскурјаков. Идеју за снимање филма добио је сценариста, након што је пре око седам година посетио стан-музеј чувеног научника и схватио да о њему није снимљен ниједан филм достојан пажње.
Сахаров ће у овом остварењу бити приказан из два сасвим различита угла, као два човека у једном телу - први је створио најнехуманије оружје на планети, а други чини све да спречи хуманитарну катастрофу, коју је он видео не само у постојању нуклеарног оружја које је створио, већ и у постојању тоталитарног режима, у чијим је рукама то оружје завршило.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаАндреј Сахаров, научник и творац "цар бомбе"
Андреј Сахаров, научник и творац цар бомбе - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Андреј Сахаров, научник и творац "цар бомбе"
Филм приказује препород јунака, његове страхове, патње, сумње, унутрашње и реалне борбе, жестоке сукобе са антагонистима, суочавање са самим собом, преиспитивања и тешко превазилажење тог свог препорода. Аутори филма такође обећавају фотографије и видео снимке из живота Сахарова, из живота земље и света. Да би што верније приказали живот чувеног научника користиће и мемоаре Сахарова.
Филм  је снимљен поводом стоте годишњице од рођења великог научника. Главна улога је додељена Алексеју Усољцеву, док је познатој глумици Чулпан Хаматовој поверена улога „савести“.
Пројекат је замишљен истовремено као документарни филм, играни филм и позоришна представа.

Научник или издајник отаџбине

Док протагонисти филма о Сахарову говоре као о „великану и ауторитету“, против овог пројекта побунили су се комунисти. Партија „Комунисти Русије“ затражила је од тужилаштва да обустави снимање филма о Сахарову и да идентификује изворе финансирања филма, а такође је и позвала ФСБ да обелодани информације о блиским везама Сахарова и његове супруге Елене Бонер са западним обавештајним службама, за које нове генерације не знају.
Иако комунисти не поричу научне заслуге Сахарова у првом периоду његовог живота, они га виде као једног од криваца за распад Совјетског Савеза, као непријатеља совјетске власти и оптужују га сарадњу са страним обавештајним службама.
Заменик председника партије „Комунисти Русије“ Сергеј Малинкович сматра да је Запад максимално користио совјетског научника, а да је Сахаров вређао совјетску војску и њену херојску мисију у Авганистану. Он је такође учеснике филма означио као антисовјете и русофобе.
Реплика „Цар бомбе“
Таква позиција комуниста изазвала је и бурне реакције на порталима. Једини коментаришу да би по истој логици монархисти могли да затраже забрану свих филмова о Лењину, који је, како наводе, био  непријатељ руске монархије. Други у сличном тону коментаришу да комунисти не мењају свој репертоар – „о Лењину може, а о другима не“, док трећи закључују да комунисти таквим захтевима неће ништа постићи, осим што ће филму дати бесплатан пи-ар.
„Продуцент им, вероватно, сада аплаудира“, закључују.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала