Москва: Чешка неспособна за објективну истрагу о скадишту оружја, пребацује кривицу на Русију

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Праг није у стању да спроведе објективну истрагу онога што се догодило у складишту оружја у месту Врбјетице, него уместо тога покушава да сву кривицу пребаци на „спољног непријатеља“ – Русију, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је додала да је Русија обратила пажњу на писање чешких медија о тајанственом нестанку значајне количине оружја из складишта после експлозија које су се догодиле 2014. године.
О томе је јуче писао чешки дневник „Млада фронта днес“.
Према подацима компаније '"Имекс груп", нестало је око хиљаду ручних противтенковских бацача граната РПГ-7, 800 аутомата, 500 митраљеза, 100 пиштоља и већа количина пратеће опреме, укључујући бајонете. Све то је могло да падне у руке трговцима оружја на црном тржишту, наводи се у саопштењу компаније.
„Компанија Имекс груп у чије су складиште, како их оптужује чешка полиција, ушли агенти руског ГРУ, ових дана поднела је захтев за покретање кривичног поступка због крађе имовине. Руководство Имекс групе је уверено да толика количина оружја није могла да буде у потпуности уништена као последица поменутих експлозија“, наводи се у саопштењу руског МИП.
Захарова је додала да, судећи према информацијама чешког листа, сви одбијају да дају коментар на ту тему.
„Ствара се утисак да чешке власти не само да нису у стању да спроведу објективну истрагу него не могу да утврде логички след безобразлука у сопственој земљи. У читавој тој причи очигледна је једна ствар – у ситуацији потпуне збрке, Праг није успео да смисли ништа боље него да покуша да сву кривицу пребаци на озлоглашеног ‘спољног непријатеља’ оличеног у Русији“ , рекла је Захарова.
Експлозија на складишту муниције Врбјетице, Чешка  - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Русија: Нећемо плаћати Чешкој одштету, захтев Прага апсурдан
Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.
Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.
Поред тога, у знак солидарности са Прагом руске дипломате су истерале и Словачка, Литванија, Летонија и Естонија.
У руском Министарству спољних послова су навели да су протеривање дипломата и једностране санкције постали за неке земље „неадекватан инструмент“. Према речима портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, те прљаве политичке игре разарају ткиво међународних односа.
У Кремљу су изјавили да Русија неће толерисати „то, што раде у Чешкој“ и суседним земљама и да су неосноване оптужбе Чешке против Русији нанеле невероватну штету у односима две државе. Министарство спољних послова Русије је додало да оптужбе против Русије представљају део велике кампање Запада против Русије.
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала