Настављени ваздушни удари на Газу, Хамас одговорио ракетама /видео/

Пратите нас
Израелски авиони јутрос су наставили ваздушне ударе на палестински Појас Газу, а припадници Хамаса одговорили су испаљивањем ракета на Израел, број жртава сукоба сваког дана расте али и притисак међународне заједнице да се они окончају.
Палестинске власти потврдиле су да су најмање четири особе погинуле данас у једном од неколико ваздушних удара на север Газе, као и да су израелски авиони уништили једну џамију, преноси Ројтерс.
Сирене су се данас огласиле и у више градова на југу Израела упозоравајући на ракетни напад из Газе, а Хамас је преузео одговорност за лансирање ових ракета.
Нема назнака да би сукоб могао да се смири и број жртава се сваког дана повећава. Палестинци су данас пријавили и 11 убијених на окупираној Западној обали у сукобима демонстраната и израелских снага безбедности, а од понедељка у Гази су убијене најмање 132 особе, међу којима 32 деце и 21 жена, а 950 особа је рањено, саопштили су палестински медицински званичници.
Међу осам мртвих, колико су до сада потврдили у Израелу, осим војника који су настрадали на граници са Газом је и шест цивила, укључујући двоје деце, саопштиле су израелске власти.
Прекогранична непријатељства између Израела и палестинских снага у Гази прате и насиље у мешовитим заједницама Јевреја и Арапа у Израелу. Неколико синагога је нападнуто, а избиле су и уличне борбе у појединим местима, што је навело израелског председника Рубена Ривлина да упозори на опасност избијања грађанског рата.
Уочи заседања Савета безбедности Уједињених нација, које је планирано за недељу, помоћник америчког државног секретара за Израел и Палестину Хади Амр стигао је у петак у Тел Авив на разговоре са сукобљеним странама.
Америчка амбасада у Израелу саопштила је да је циљ да се овим разговорима појача рад на постизању одрживог смиривања ситуације.
Египат такође улаже интензивне напоре како би се обезбедио прекид сукоба, а Каиро је инсистирао да обе стране прекину ватру од поноћи у петак, у очекивању даљих преговора. Министри спољних послова Египта и Јордана разговарали су о напорима да се окончају сукоби у Гази и спрече даље провокације у Јерусалиму, саопштило је у петак египатско министарство спољних послова.
Уједињени Арапски Емирати позвали су у петак на прекид ватре и преговоре уз изразе саучешћа свим жртвама у овом сукобу.
Савет безбедности Уједињених нација требало би у недељу да јавно расправља о повећању насиља између Израела и Палестинаца, саопштиле су неименоване дипломате при УН, чиме је постигнут компромис с обзиром да су се САД противиле да претходно најављени састанак одржи у петак.
Сукоби између Израела и Палестинаца ушли су у шести дан, без назнака да би могло да дође до смирење ситуације, а размена ракетних удара уследила је након избијања немира у близини џамије Ал-Акса у јерусалимском Старом граду почетком маја, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала