Опасна игра ЕУ: Зелени порез од више милијарди долара који се окреће - против Европе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЛого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу
Лого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Европска унија најављује нове порезе на производе са високом емисијом угљендиоксида. Реч је о зеленој протекционистичкој игри којом, како упозоравају руски експерти, ЕУ крши правила Светске трговинске организације и упушта се у опасну игру која у крајњем исходу може да донесе губитке самој Унији.
Стране компаније које извозе на тржиште ЕУ већ од 2023.године мораће да плаћају додатан порез за производе са високом емисијом угљен-диоксида. У оквиру Европског зеленог плана, Европљани покушавају да наметну и осталим земљама пут декарбонизације и увођења обновљивих извора енергије.  
Одлука ЕУ се односи на производе који подразумевају високу емисију угљен-диоксида а испоручују се на европско тржиште као што су нафта, гас, метали, цемент, ђубриво...

Формула нових пореза ЕУ још увек непозната

Водећи стручњак руског Фонда за националну енергетску безбедност и сарадник на Универзитету за финансије при Влади Русије Станислав Митрахович каже за Спутњик да ће на основу ове одлуке ЕУ бити опорезован велики проценат руске извозне продукције. Он је појаснио да постоје прорачуни различитих структура у зависности од тога која ће се тачно формула опорезивања користити.
„Али говоримо о најмање неколико милијарди долара годишње. Ово је заиста много новца, а питање је да ли ће Русија успети да избегне овај порез. Европска унија ће зарађивати од овог пореза, и мало је вероватно да ће одустати од њега чак и ако Русија уведе додатне таксе.  Русија може сама да смањи емисију штетних гасова. Планирамо да се посветимо шумама, садимо нове саднице и њима правилно управљамо. У Русији постоје пројекти за производњу водоника помоћу електрана и природног гаса. Европа би требало да узме ово у обзир, а отприлике за годину и по дана ће постати јасно у ком облику ће бити уведен овај порез“, објаснио је Митрахович.

Најављени порези ЕУ се косе с нормама СТО

Шеф Центра за економска истраживања на Институту за глобализацију и друштвене покрете Василиј Колташов рекао је да норме Светске трговинске организације (СТО) не предвиђају наплату било каквих дажбина, накнада или пореза на основу специфичности производње робе. Односно, како каже Колташов, то се тиче социјалних услова производње, врсте уговора који постоје у земљи, присуства или одсуства социјалног законодавства, његовог облика, и наравно, еколошке основе за производњу.
„Ово је био део међународне неолибералне агенде који смо некада називали Вашингтонским консензусом. Али, мере ЕУ за увођење посебног пореза, као врсту царине на робу која се увози на европско тржиште, супротне су међународним трговинским правилима. Односно, може се рећи да се нико у ЕУ неће обрачунавати са СТО и са утврђеним правилима. ЕУ може да уведе порез на било шта и сасвим је јасно да је то усмерено на спречавање увоза, пре свега руских индустријских производа који су Европи потребни“, верује Колташов.
Експерт је навео да развој прерађивачке индустрије у Русији ствара проблеме за европску индустрију, где је производња веома скупа и њена конкурентност није на баш високом нивоу. По његовом мишљењу, тешко је рећи колико ће руске робе бити погођено овим опорезивањем.
„Цена производње у Русији ће вероватно бити прилично профитабилна и нижа него у Европи. И овај порез ће највероватније закомпликовати продају руских производа, али не бих трчао пред руду са закључцима да ће ово директно нанети веома тежак ударац испорукама руских производа. Највероватније се то неће догодити са испорукама метала, производима металуршке индустрије, индустрије целулозе и папира“, рекао је Колташов.

ЕУ се може суочити са реципрочним мерама

Истовремено, Колташов сматра да тако дрски поступци Европске уније могу довести до тога да Русија уведе реципрочне таксе. Колташов наводи да њих могу увести и друге државе континенталне Евроазије, чланице Евроазијсе економске уније које имају администрацију независну од еврократије.
„Бојим се да европски парламентарци не разумеју опасност ове игре, наносећи удар по руским резервама и тиме ометајући њихову продају. Европска унија се може наћи у чудној ситуацији у којој се њени производи могу из различитих разлога избацити са, на пример, тржишта континенталне Евроазије. И тада она може претрпети губитке као резултат ове њихове зелене претекционистичке трговинске игре“, закључио је Колташов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала