Прети супротстављање америчкој доминацији: Бајден зближава Русију и Кину

© Sputnik / Sergei Guneyev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Стратешка кратковидост нове америчке администрације доприноси зближавању Русије и Кине, што ће тим земљама на крају омогућити да се супротставе доминацији Вашингтона, пише амерички портал „Нешенал интерест“.
Према наводима аутора чланка, конфронтациони став администрације Џоа Бајдена према Русији не изненађује, јер је још пре ступања на дужност председника заједно са колегама-демократама промовисао теорију завере, према којој је Москва наводно активно подржавала бившег америчког председника Доналда Трампа и мешала се у унутрашње послове Сједињених Америчких Држава.
Када је преузео власт у своје руске, Бајден је само погоршао напетост између две земље, док његова изјава да жели да се састанке са председником Русије Владимиром Путином није значајно утицала на новонасталу ситуацију у билатералним односима, констатује аутор чланка.
Према његовом мишљењу, политички правац Вашингтона против Пекинга, упркос очекивањима аналитичара, није се значајно изменио, а нису се оствариле наде да ће се водити помирљивија политика. Сједињене Америчке Државе и даље подржавају Тајван који претендује на независност од Кине, а такође остају привржене намери да подржавају контролу Јапана над спорним острвима Сенкаку.
Новинар закључује да неспособност нове администрације Џоа Бајдена да постави приоритете повећава ризике за САД. Конкретно, он сматра да наставак актуелне политике само доприноси зближавању Русије и Кине, ширећи њихову дипломатску, економску и војну сарадњу. То ће, како констатује аутор чланка, омогућити двема земљама да се супротставе доминацији Вашингтона у светској политици.
О томе како је Америка кумовала зближавању Русије и Кине говорила је у својој емисији главна уредница Спутњика у Србији Љубинка Милинчић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала