Русија: Кључно је да Арктик остане територија мира

CC0 / пиксабеј / Арктик
Арктик - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Пратите нас
Русија је заинтересована за очување Арктика као територије мира и стабилне, обострано корисне сарадње, саопштила је прес-служба руске Владе уочи састанка Арктичког савета крајем маја на Исланду када ће Москва преузети председавање том организацијом.
„Било каква интеракција на Северу требало би да се заснива на стратешким интересима читавог човечанства. Стога ћемо у оквиру догађаја (састанак Арктичког савета) разговарати о позитивном програму сарадње. Дотаћи ћемо се питања глобалних климатских промена, коришћења обновљиве енергије у циљу смањења емисије гасова стаклене баште, развој Северног морског пута“, рекао је министар за развој Далеког истока и Арктика Алексеј Чекунков, наводи се у саопштењу.
Како је истакао, такође ће се активно покретати теме повезане са високим технологијама и сарадњом у тој сфери. Чекунков наглашава да су подједнако важни и социјални аспекти, питање заштите права аутохтоних малобројних народа Севера и развој арктичког туризма.
Поред тога, на сајту Владе Русије је саопштено да је премијер Михаил Мишустин утврдио концепт председавања Русије у Арктичком савету у периоду од 2021. до 2023. године и план основних догађаја.
Истиче се да Русија намерава да развија сарадњу са земљама-учесницама форума у четири кључна правца – становништво Арктика, укључујући малобројне народе Севера, очување арктичке природне средине, укључујући климатске промене, социјално-економски развој региона и јачање улоге Арктичког савета као основне платформе за мултилатералну сарадњу у високим географским ширинама.
Крајем маја на Исланду ће се одржати састанак министара спољних послова земаља које улазе у Арктички савет, којим ће наредне две године председавати Русија.
Такође је саопштено да ће се на маргинама Арктичког савета састати амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.
Раније је руска влада утврдила нови програм развоја Арктика према којем је предвиђено улагање од 19,5 милијарди рубаља (око 250 милиона долара) у социјално-економски развој тог региона до 2024. године, а само ове године за ту сврху биће издвојене три милијарде рубаља.
Арктички савет је основан 1996. године. То је међувладин форум високог нивоа, који доприноси сарадњи у региону, посебно у сфери заштите животне средине. У савет улазе Данска, Исланд, Канада, Норвешка, Русија, САД, Финска и Шведска.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала