Како некад, тако и сад: Ко је највећи непријатељ Русије

© Sputnik / Иљдус Гиљазутдинов / Уђи у базу фотографијаПодморница "Александар Невски"
Подморница Александар Невски - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Председник Државне думе Вјачеслав Володин направио је паралелу између непријатеља Русије у 13. веку и данас, у 21. веку.
Володин је на Телеграму написао да се данас се све чешће говори о кнезу Александру Невском, не само зато што се обележава 800. година од његовог рођења, већ и зато што је избор који је направио руски кнез "одредио развој руске државе".
"Њена историја је могла да се прекине у 13. веку или да буде потпуно другачија, да су нас Тевтонски витезови или Златна Хорда победили. Невски је победио. Једне силом мача, друге дипломатском мудрошћу. Он је јасно осетио главну опасност – она је долазила са Запада, претила духовној смрти народа, губитком независности. Кански (Златна Хорда) исток није желео да промени наш идентитет, није уништавао нашу веру, иако је његов терет био тежак", указао је председник државне думе.
По његовом мишљењу, "велика заслуга Александра Невског је то што је уништио планове непријатеља, није дозволио да се окрене вектор цивилизацијског развоја Русије". Зато га памте као пример човека који је служио свом народу и отаџбини, поштеног, храброг, "мудрог владара и неустрашивог војника који је увек одлучно бранио интересе и безбедност своје земље".
"Невски је умео да одговори на све изазове. И у борби са западом и у преговорима са истоком. Он је пример који треба следити. Сада смо поново изазвани. Друго је време, други непријатељ., Он не иде са мачем у руци, он напада ум и душу, баца информационе мреже са гигабајтима отровних лажи и мржње. Удара како би уништио темеље на којима стојимо, у шта верујемо. Хорда је увела порез Русији у 13. веку. САД, заједно са западним државама, данас исто то раде – врше притисак на Русију. Не читају историју. Да су читали, знали би: Русија из свих потешкоћа излази још јача , закључио је Володин.
О Александру Невском у својој емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је и главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала