Крај униполарног света: Америка губи статус светског хегемона?

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаЗастава Сједињених Америчких Држава
Застава Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе више нису у стању да конкуришу Русији и Кини истовремено, због чега може да се говори о формирању триполарног света, сматра историчар и предавач на Универзитету у Монтреалу Самир Сол.
Он је за лист „Девоар“ изјавио да САД покушавају да се супротставе растућем утицају Кине која се одавно претворила у покретача светске економије и постала водећи партнер десетине земаља.
Сол сматра да то ставља прекоокеансе суседе у неповољан положај, јер не могу да понуде ништа сем статуса кво.
У исто време, Русија, коју је „Запад одбацио“, проналази све више предности у јачању сарадње и зближавању са Кином, истиче аутор и додаје да то Сједињеним Америчким Државама улива страх од „формирања велике Евроазије“ која ће ставити тачку на доминацију Американаца.
Кип слободе опремљен за преживљавање пандемије вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2020
Руски сенатор: Америчка хегемонија одлази у прошлост
Како је рекао, неспособност Вашингтона да се истовремено супротстави двема силама омогућава да се говори о крају униполарног света.
Закључак Сола је да је мало вероватно да ће у наредних неколико година Москва и Пекинг „учинити услугу“ Америци и решити да се раздвоје.
Напротив, управо ће „троугао“ дефинисати ред на светској сцени и подређивати догађаје на Блиском истоку, у Европи и другим регионима својој логици, закључује историчар.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала