Милановић и Пахор: Помоћи ћемо пријатељима са Западног Балкана

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Словеније Борут Пахор
Председник Словеније Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Загреб и Љубљана су ту да помогну пријатељима са Западног Балкана да уђу у Европску унију, јер је то свима у интересу, као што је претпоставка да је и Словенији у интересу улазак Хрватске у Шенгенску зону, рекао је данас на Бледу председник Хрватске Зоран Милановић.
Председавајући Процеса Брдо-Бриони, председници Хрватске Зоран Милановић и Словеније Борут Пахор одржали су на Бледу радни састанак уочи годишњег састанка Процеса Брдо-Бриони, пренела је Хина.
Иницијатива Брдо-Бриони у протеклих 10 година показала је „да има итекако смисла“, рекао је Милановић новинарима пре састанка са Пахором.
„Ту смо да подстакнемо и помогнемо пријатељима и суседима са Западног Балкана, у правилу с простора бивше Југославије плус Албанија, да што пре и што једноставније, уколико је то могуће, уђу у Европску унију јер је то свима у интересу“, изјавио је хрватски председник.
Милановић, како наводи Хина, претпоставља да је и Словенији у интересу да Хрватска што пре уђе у Шенгенску зону.
„Све је то део једне широке приче у којој ћемо учинити све што је могуће, пре свега наше владе, дакле извршна власт, али и с наше стране, да наши суседи, што пре постану део заједнице којој ми припадамо“, поручио је Милановић.
Председник Хрватске каже да не постоје исти погледи о свим питањима, али да верује да постоје тачке које су спојиве.
Пахор је рекао да је после годину и по дана прекида дијалога дошло до нагласка на разликама у погледима, али је додао да је због тога потреба за дијалогом је још већа.
„Видимо Западни Балкан као једну целину, а не само као појединачне државе“, рекао је Пахор, а пренела словеначка агенција СТА.
Процес Брдо-Бриони покренуле су Хрватска и Словенија 2013. године како би се регионалном сарадњом и решавањем отворених питања стабилизовале прилике на европском југоистоку и створили предуслови за проширење Европске уније, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала