Моја Русија: Музеј олдтајмера — симболи остварених снова совјетских грађана /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићОлдтајмери на Салону антиквитета у Москви
Олдтајмери на Салону антиквитета у Москви - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Ако је неки Совјет у свом стану имао тепих, фрижидер, телевизор, ако је у његовој витрини било кристалног посуђа, ако је жена имала бунду од природног крзна и још ако је та породица имала аутомобил, тада су сви снови били остварени, кажу у највећем Музеју олдтајмера у Москви.
У музеју „Мотори Октјабра“, који припада групи московских колекционара, чува се више од 160 совјетских и страних аутомобила. Сви они су изложени у хангарима московске фабрике „Кристал“ и сви су у возном стању.
Вредност овог возног парка држи се у строгој тајности. Запослени су се потписивањем уговора заветовали на ћутање, мада признају да ни сами не располажу таквим информацијама. Кажу да је то „комерцијална тајна“, па чак и да знају вредност колекције, не би је открили.
Експозиција обухвата аутомобиле из разних земаља, углавном из САД, Велике Британије, Француске и Немачке.
Најстарији аутомобил у музеју је амерички „Бјуик“ из 1908. године. Јединствен је не само због своје времешности, него и очуваности.
Ипак, најзанимљивији део музеја је тзв. „совјетска сала“, где су представљена возила која су коришћена на фронтовима током Другог светског рата, али и чувена лимузина ГАЗ-13, позната под називом „чајка“, у којој се возила совјетска партијска елита.
Совјети су „чајку“ производили искључиво у црној боји, а само два та аутомобила су направљена у белој — један је поклоњен првој жени космонауту Валентини Терешковој, а други кубанском лидеру Фиделу Кастру.
Стан, аутомобил и дача, односно викендица, били су сан сваког совјетског човека. Док су станове и даче добијали од државе, за аутомобил, који се сматрао луксузом, морали су да плате и још да по неколико година чекају у реду за испоруку.
Први совјетски „народни аутомобил“ био је ЗАЗ -965А „запорожец“, који је због свог грбастог изгледа у народу прозван „горбати“. Био је веома популаран међу Совјетима, с обзиром да је то био најјефтинији аутомобил на тржишту, а скоро сваки совјетски човек могао је за пет година да уштеди за њега.
Прави драгуљ овог музеја је и луксузан аутомобил Л-1 или „Лењинград-1“, познат још под именом „красни путиловац“, произведен 1933. године у само шест примерака. Донедавно се веровало да ниједан аутомобил ове марке није преостао, али га је 2020. године на некој европској аукцији пронашао један руски колекционар и откупио га.
У музеју се могу видети и совјетски тркачки аутомобили, возила за инвалиде, луксузни „ролс-ројсеви“ и многи други аутомобили који су обележили разне епохе, с почетка 20. до 21. века.
Посета Музеју олдтајмера не би била потпуна без вожње у једном од ових аутомобила — „победи“ из 1957. године...
У овом музеју се чува и грамофонска плоча српске певачице Радмиле Караклајић, која је била велика звезда у Совјетском Савезу.
Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.
Све емисије „Моја Русија“ можете погледати ОВДЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала