Завршено највеће испитивање генетског порекла Срба

Пратите насTelegramOdyssey
Гост Спутњика је председник Друштва српских родословаца “Порекло”, Јовица Кртинић, који је представио резулатате великог истраживања о генетичком пореклу Срба из Старе Херцеговине.
Спутњик интервју: Јовица Кртинић
ДНК анализе са тог простора изузетно су важне за разумевање етногенезе Срба, јер потврђују где су се током историје кретали из својих матица.
Истраживање открива порекло Срба на великом простору који на западу сеже до Далмације, Лике, на северу до Кордуна и Баније, преко Босанске крајине, леве и десне обале Дрине до дубоко у територију централне Србије.
На простору некадашње Старе Херцеговине тестирано је више од 800 људи, од оних који су се затекли на њивама, до припадника родова старих 800 година, који су дали историјски значајне личности. 
Јовица Кртинић открива шта је главни закључак истраживања и које нове теорије које стижу из Хрватске, али и из Албаније побија.
Сазнајте и какви су резулати ДНК појединих Хрвата и Бошњака који су желели да се тестирају.
Колико је крсна слава важна у слагању етногенетичке слике Срба у региону.
Кртинић открива и прве резултате управо завршених генетских испитивања у Руској Федерацији, који су доказ теорије да Русе и Србе повезују заједнички гени.
Сазнајте и зашто су се презимена истих породица временом мењала, где и како да истражите порекло свог презимена.
Аутор је Сенка Милош
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала