Зелено-лева коалиција освојила Загреб

© Flickr / Mario FajtПанорама Загреба
Панорама Загреба - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Зелено-лева коалиција освојила је на изборима за загребачку Градску скупштину 45,96 одсто гласова.
То значи да би странкама „Можемо!“, „Загреб је наш“, „Нова левица“, „Орах“ и „За град“, које су њен део, припало 24 од могућих 47 места у загребачком парламенту.
На другом месту по броју освојених гласова је коалиција Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), Хрватске социјално-либералне странке (ХСЛС) и Хрватске странке пензионера (ХСУ) с освојених 11,67 одсто гласова и шест места у Скупштини.
Трећа је Странка рада и солидарности БМ 365 с освојених 9,90 одсто гласова, што би значило пет градских посланика, а четврти је Домовински покрет с 9,77 одсто гласова и такође пет посланика.
Социјалдемократска партија Хрватске је на петом месту са 7,56 одсто освојених гласова и четири посланика, а у Градску скупштину још улази Мост с освојених 5,68 одсто гласова и три мандата, показују излазне анкете.
Према анкетама, у Скупштину неће ући листа Весне Шкаре Ожболт с освојених 3,2 одсто гласова, Фокус с 2,14 одсто, коалиција Гласа и Демократа с 0,81 одсто и Хрватски суверенисти с 0,58 одсто.
У Хрватској су вечерас у 19 часова затворена бирачка мешта на локалним изборима, а прве излазне анкете показују да је Томислав Томашевић из платформе леве оријентације „Можемо“ добио 48,6 одсто гласова за градоначелника Загреба, преноси Б 92.
Кандидаткиња Странке рада и солидарности за градоначелника Загреба Јелена Павичић Вукичевић, која је након смрти Милана Бандића вршила дужност загребачког градоначелника, добила је 11,5 одсто, а лидер Домовинског покрета Мирослав Шкоро освојио је 11,4 одсто гласова, показју резултати анкета које је за телевизијске куће спровела агенција Ипсос Пулс, преноси „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала