Жељка Цвијановић: Српска не форсира било које решење, већ најбоље

© Фото : BORISLAV ZDRINJAПредседница Републике Српске Жељка Цвијановић
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је изјавила да је дијалог најбоља форма за будућност БиХ и истакла да опредељење РС није форсирање било ког решења, већ разговор којим треба доћи до тога „да ли је најбоља опција за све у БиХ мирни разлаз или је то држава која се враћа себи, онако како је осмишљена и на коју се пристало у Дејтону“.
У данашњем интервјуу за београдску Политику она је предочила да у РС верују да БиХ не може да функционише по рецепту који пропагира Сарајево, јер је то концепт за урушавање и оно мало преосталог поверења у тој земљи, ако поверење уопште више постоји.
„Дијалог је најбоља форма за будућност земље. Понудили смо разговоре са жељом да се изађе из ћорсокака. До њих је да ли ћемо имати саговорника, али било би зрело и корисно за све да се то деси. Нисам претерани оптимиста, али ми смо своју обавезу испунили“, истакла је председница РС.
Коментаришући чињеницу да је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик често на мети критика да запаљивом реториком подстиче нестабилност, она је рекла да је лицемеран однос према Републици Српској и свим њеним званичницима, а најчешће када је реч о Додику.
„У ФБиХ људи говоре како праве наоружање и муницију за ’не дај боже‘, па износе тезе како се ништа у БиХ не може договорити а да не буде рата. Помињање рата, који очито станује у њиховим главама, јесте њихова уобичајена матрица. Не може држава функционисати ако припада само јединима, или ако тобоже припада свима, али на начин како један народ одреди. Проблеми су мало већи од онога што се види површно“, констатовала је председница Цвијановић.
Замољена да прокоментарише тзв. нон пејпер документе који круже у последње време, председница је одговорила да није више битно шта пише у неком нон пејперу, већ колика се хистерија направи ако би евентуално требало размотрити неки предложени концепт који је другачији од оног што пропагира политичко руководство у Сарајеву.
„Није реткост у међународној пракси да се нека тема покреће као неформална, па да се некад касније формализује кроз процедуре. Добро је знати да људи размишљају и да постоје различите варијанте за решавање проблема који се зове БиХ, јер је очигледно да је БиХ велики проблем“, рекла је Цвијановићева и указала да је за РС прихватљива децентрализована држава на коју је дата сагласност, али не и стање какво је сада у БиХ.
„БиХ је земља која живи у нереду, а нама су потребни ред, мир и добра сарадња са свима. Зато мислим да треба да се договоримо да ли треба да живимо једни са другима или једини поред других. Шта год да се деси, то треба да буде у миру, разумијевању и партнерству“, поручила је председница РС и додала да ниједна земља не може да поднесе толико мешање споља у све сфере живота – административне, политичке, економске, финансијске, а поготово то не може да поднесе једна лабилна, крхка и неспособна земља, каква је БиХ, преноси Танјуг.
„Оно што су радили високи представници за БиХ увелико је излазило из дејтонских оквира, давали су себи надлежности на непрописан начин. Нама је потребан наш домаћи (унутрашњи) разговор да би народи живели у миру и слози. Држава ће бити функционална онда када буде постојала политичка воља да се поштује оно са чиме свако у БиХ располаже у складу са уставним одредбама. Лицемерно је када вам кажу да се понашате антидејтонски, а онда саопште да је Дејтон превазиђен. Али на нама је да гледамо шта ми можемо да урадимо за Републику Српску и како да градимо партнерске односе са свима у БиХ, под условом да и они то желе“, закључила је председница РС Жељка Цвијановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала