Амерички портал: САД праве тајну војску

© AFP 2023 / SEYLLOUАмерички војници на војним вежбама
Амерички војници на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
За последњих десет година Пентагон је створио огромну тајну војску од око 60 хиљада људи. До овог је закључка дошао је портал „Њузвик“ након двогодишње истраге.
Према наводима часописа, бројност ове војне формације десет је пута већи од броја подземних агената ЦИА.
У чланку се наводи да „тајни“ војници раде и у земљи и у иностранству, обављајући задатке у војној униформи или прерушени у цивиле.
Осим тога, према извештајима медија, у овом програму учествује око 130 приватних компанија које годишње троше више од 900 милиона долара.
Ради се о стварању лажне документације, плаћању рачуна и пореза лица која раде под лажним именима, као и производњи специјалних уређаја и опреме за прислушкивање и надзор у најудаљенијим крајевима Блиског истока и Африке.
Снаге за специјалне намене америчке војске чине више од половине укупног састава тајних трупа. Њихов главни задатак је прогон терориста у ратним зонама и непријатељским земљама.
САД Русија заставице - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
„Русија је лоша, Русија је крива“: Како САД воде хибридни рат против Москве
Најновија и најбрже растућа група ове војске су сајбер-борци, који раде под измишљеним именима и прикупљају информације са интернета, а такође могу да учествују у кампањама утицаја на друштвеним мрежама.
Аутори истраге сматрају да је Вашингтону ова тајна формација потребна не само за борбу против тероризма, већ и за повећање конкурентног потенцијала у хибридном рату против Русије и Кине.
„Њузвик“ је успео да разговара са једним од пензионисаних високих официра тајне војске. Он је испричао да се ништа не зна о стварним размерама програма, а такође је истакао да је жеља да се буде нерањив за непријатеља корисна само Сједињеним Америчким Државама, међутим, на глобалном нивоу овај тренд отежава решавање сукоба.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала