И Русија се опрашта од Ђорђа Марјановића /фото, видео/

© Tanjug / OKSANA TOSKICМеђу званицама је био и легендарни певач Ђорђе Марјановић.
Међу званицама је био и легендарни певач Ђорђе Марјановић. - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Вест о смрти певача Ђорђа Марјановића објавили су водећи руски медији. Портал „Столица С“ пише да је „пријатељ Совјетског Савеза“ преминуо од последица вируса корона.
После победе са песмом „Објављујем рат“ на међународном фестивалу „Београдско пролеће 1982“ он је био на турнеји у Бугарској, Француској, Швајцарској, Немачкој, САД и СССР, пише портал.
© Sputnik / Радоје ПантовићЂорђе Марјановић
Ђорђе Марјановић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Ђорђе Марјановић
У августу 1990. године указом председника Совјетског Савеза Михаила Горбачова, Марјановићу је додељена награда Пријатељства народа „за велики допринос јачању пријатељства и развоја културних веза између народа Совјетског Савеза и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије“, наводи портал.
Радио „КП“ пише да је Марјановић постао познат 1963. године након што је почео да се приказује филм „Љубав и мода“, у коме је он певао један од својих највећих хитова „Девојко мала“.
Након што је постао невероватно популаран, одржавао је концерте у многим градовима СССР-а и изводио песме Никите Богословског, Јана Френкела и Едуарда Колмановско. Совјетски слушаоци су га веома волели.
Концертне сале током Марјановићевих наступа чувала је коњичка милиција, а више хиљада обожаватељски дочекивало га је у многим градовима.
Како наводи портал „Руска газета“, Ђорђе Марјановић био је популаран 1970-1980-тих година.
© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаКонцерт Ђорђа Марјановића у СССР-у
Концерт Ђорђа Марјановића у СССР-у - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Концерт Ђорђа Марјановића у СССР-у
Западним звездама ретко је било дозвољено да праве концерте у Русији. Ретки изузеци били су Миреј Матје, Џо Дасен и Дин Рид, а касније и „Скорпионс“, „Јураја хип“ и „Дип парпл“. А Србину Ђорђу Марјановићу ─ елегантном, са стилом, који у својим песмама носи одјеке музичке моде тих година – било је дозвољено.
Марјановић је заиста волео руске гледаоце, певао је запаљиво, преферирајући баладе и рокенрол, облачио се модерно и „брендиранo“ за оно време несташицa у совјетским продавницама. И могло би се рећи да је био мост између западне и руске музике, увек истовремено импресионирајући својом срдачношћу и емоционалношћу.
После распада Совјетског Савеза, Марјановић је наставио да наступа у бившим совјетским републикама. Године 1996. био је почасни гост „Славјанског базара“, а 1999. учествовао је на теле-мосту „Русија-Југославија“. У 2010. години о певачу је снимљен документарни филм „Цик-цак судбине“. Последњи пут на сцени се појавио 2016. године на фестивалу „Песма лета“ у Смедереву.
Легендарни певач Ђорђе Марјановић преминуо је 15. маја у болници у којој се лечио од последица корона вируса. Чувени музичар био је прикључен на респиратор и лекари су се борили за његов живот претходних дана.
Ђорђе Марјановић је највећа некадашња југословенска и српска музичка звезда чија је каријера трајала више од пола века.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала