И тробојка за Дан државности Црне Горе: Будва окићена са три заставе /фото/

CC0 / Pixabay/Martina Kouřílková / Будва
Будва - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Будва је окићена са три врсте застава поводом црногорског Дана државности. Једна је државна застава Црне Горе, друга застава ЕУ, а трећа црвено-плаво-бела тробојка.
Први пут на јавној расвети дуж главног будванског булевара, осим црногорских, постављене су и тробојке, али и заставе ЕУ.
Драго Ивановић, директор Комуналног предузећа, чији радници украшавају град, објаснио је зашто је град ове године уочи 21. маја окићен са три врсте застава.
​„Прва је застава Европске уније која симболизује намеру општине Будва да се кандидује за титулу Европске престонице културе и на симболичан начин смо, истицањем ове заставе желели да покажемо јасно опредељење у том правцу јер сматрамо да метропола туризма заслужује ову титулу за коју ћемо предано радити у наредним годинама. Друга је Уставом дефинисана државна застава што је свакако обавеза локалне самоуправе да у данима државних празнима истиче ову заставу на пригодан и законом прописан начин, што је у потпуности испоштовано. Трећа застава је тробојка која је званично кроз Устав Црне Горе из 1905. године утемељена у Црној Гори и то чланом 39 који прописује да су народне боје: црвена, плаветна и бела. Она представља традиционалну и народну заставу која је и данас препозната у Закону о државним симболима и која као таква ужива заштиту као историјски симбол Црне Горе. У ширем контексту, тробојка допуњује и европско опредељење Црне Горе јер има своје утемељење у земљама ЕУ, од којих је свакако најпознатија Француска и под тробојком је извојевана једна од најзначајнијих револуција. Уједно, тробојка симболизује повезаност Црне Горе кроз историју са нама братским и пријатељским државама као што су Србија, Русија и земље бивше Југославије. Циљ нам је да на овај начин истакнемо међусобну повезаност и блискост како бисмо послали поруку добродошлице гостима из тих земаља као део овогодишње туристичке промоције“, рекао је Ивановић, пренеле су „Вијести“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала