Косовске власти блокирају извоз брашна из Македоније

© PixabayБрашно
Брашно - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Македонски млинари су саопштили да већ 25 дана не могу да реализују извоз јер им косовске власти враћају камионе са брашном.
 
Како наводе, камиони се враћају "под изговором да је ниво гвожђа и фолне киселине у њему испод прописаног нивоа".
"У последњих 25 дана, Косово враћа наше камионе под изговором да је ниво гвожђа и фолне киселине испод прописаних стандарда, иако је тестирањем брашна у нашим акредитованим лабораторијама и пре испоруке и након враћања утврђено да садржи више од минималне количине гвожђа и фолне киселине", изјавио је председник Групације млинова и пекара у македонској Привредној комори Горан Малишић за агенцију МИА.
Он је оптужио власти да се оглушују о проблем млинара и да не предузимају било какве мере.
"Групација је одмах званично обавестила Агенцију за храну и ветеринарство и Министарство економије о овој вештачкој блокади, али до данас нико званично није одговорио. Бар да су нас позвали на састанак. Због одсуства слуха наших званичника и погрешне политике, постали смо протеклих година најзависнија земља од увоза најосновнијих пољопривредних култура", рекао је Малишић.
Према његовим речима, због "погрешне политике" ни пољопривредници ни прерађивачи не показују интерес за повећање производње до нивоа довољног да се прехрани домаће становништво, без обзира на додељене субвенције.
"Из истог разлога, због неодговорности за заштиту домаће производње, дешава се садашње поскупљење најосновнијих производа", рекао је Малишић.
Македонска млинска индустрија је позвала владу, надлежна министарства и државне агенције да одмах реше проблем извоза, као и нелојални и неконтролисани увоз брашна из околних земаља потписница ЦЕФТА-е споразума и суседних чланица ЕУ, преноси портал еxпрес.мк.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала