Лавров поручио Норвешкој: Предстоји нам отворен разговор о „офанзиви“ НАТО-а на Арктик

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Русија ће на предстојећем министарском састанку Арктичког савета у Рејкјавику 20. маја покренути питање у вези са „офанзивом“ НАТО-а на Арктик и покушајима Норвешке да увуче Алијансу у арктички регион, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
„Видимо негодовања поводом тога што Русија спроводи војну активност на Арктику. Свима је одавно познато да је то наша територија, наша земља“, рекао је Лавров.
Како је рекао, „одговорни смо за то да наша арктичка обала буде безбедна и све што наша земља чини тамо је апсолутно законито и легитимно“.
„Али када НАТО покушава да оправда своју офанзиву на Арктик, то је већ, вероватно, нешто другачија ситуација. У том погледу имамо питања за наше суседе попут, на пример, Норвешке, која на све могуће начине покушава да оправда потребу доласка НАТО-а на Арктик. Наравно, отворено ћемо говорити о томе у Рејкјавику на министарском састанку Арктичког савета“, рекао је Лавров на конференцији за штампу након преговора са министром иностраних послова и међународне сарадње Сијера Леонеа Дејвидом Џоном Френсисом.
Амерички тенк M1A1 Abrams у Норвешкој - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Руски адмирал: Норвешка – главно упориште Америке на Арктику
У случају да неко жели већу предвидљивост и смањење ризика војног плана, Лавров је предложио враћање предлогу који је Русија одавно изнела. С тим у вези, министар је имао на уму обнову рада механизма редовних састанака начелника генералштабова оружаних снага земаља-чланица Арктичког савета.
„Тај механизам је функционисао, али су пре отприлике седам година наше западне колеге одлучиле да га замрзну. Па, ако сте решили да то урадите, онда се не вређајте што немамо дијалог – нисмо га ми прекидали“, објаснио је Лавров.
Према његовим речима, Русија је обновила предлог за поновно стварање тог механизма.
„У првој фази може да се почне састанком на нивоу војних експерата осам земаља Арктичког савета, а не на нивоу начелника генералштабова. Наш предлог је на столу. Чућемо у Рејкјавику и у Сједињеним Америчким Државама како доживаљавају тај наш став“, додао је шеф руске дипломатије.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала