Порез на криптовалуте: У Србији почиње примена Закона о дигиталној имовини

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Уђи у базу фотографијаСувенирни са логотипима криптовалутa биткоин, лајткоин и итеријум
Сувенирни са логотипима криптовалутa биткоин, лајткоин и итеријум - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Још месец и по дана до примене Закона о дигиталној имовини, због кога ћемо на криптовалуте морати да плаћамо и порез на наследство и на капиталну добит. Закон је практично ступио на снагу у новембру прошле године, његова примена почиње 30. јуна ове године, а уз њега иду и трошкови какве до сада нисмо познавали.
Реч је о томе да уколико на поклон добијете биткоин, итер или неку другу од десетине криптовалута познатих и у Србији, морате и да платите порез, пише Блиц. Такође уколико зарадите на криптовалутама, мораћете да платите и порез на капиталну добит. Ове обавезе предвиђене су новим прописима и то су додатна опорезивања о којима би грађани требало да поведу рачуна.
Говорећи о порезу на наследство или поклон криптовалута у закону се наводи да је дигитална имовина уређена и порезима на имовину тако да се и на наслеђе односно поклон криптовалута плаћа порез. Порез на наслеђе и поклон износи 1,5 одсто и 2,5 одсто.
„Обвезници који се, у односу на оставиоца, односно поклонодавца, налазе у другом наследном реду по законском реду наслеђивања, порез на наслеђе и поклон плаћају по стопи од 1,5 одсто. Обвезници који се, у односу на оставиоца, односно поклонодавца, налазе у трећем и даљем наследном реду, односно обвезници који са оставиоцем, односно поклонодавцем нису у сродству, порез на наслеђе и поклон плаћају по стопи од 2,5 одсто“, наводи се у закону.

Од јуна и порез на капиталну добит

Новина од 30. јуна јесте и да се на зараду на криптовалуте плаћа и порез на капиталну добит, и то до 15 одсто. Значи: ако сте купили криптовалуте за 100 евра и продали их за 200, разлика између продајне и куповне цене је 100 евра. Порез се плаћа само на зараду, дакле на 100 евра и реч је о 15 евра пореза.
На први поглед 15 одсто не делује пуно. Међутим, у случају куповине/продаје криптовалута, разлике у набавним и продајним ценама су често огромне, тако да износ пореза може и те како да варира у зависности од добитка који сте остварили, па ће и тих 15 одсто одједном деловати превише.

Како се криптовалутама тргује у Србији?

Постоје онлајн сервиси где се могу купити и продати криптовалуте. Такође, постоје и аутомати у неколико градова (Београд, Нови Сад, Ниш, Суботица и Инђија), где се криптовалута купује и продаје за кеш.
Према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма који се примењује од 1. априла 2018, неопходно је да корисници прођу процедуру верификације, слично као при отварању банковног рачуна.
Такође, ако купујете криптовалуте потребно је да имате крипто-новчаник (wallet), на који вам се пребацују приликом куповине. Плаћање се може извршити на банковни рачун или платном картицом. Ако продајете преко неког онлајн-сервиса, неопходан је банковни рачун, јер се на њега врши исплата динарске противвредности.
Постоје и алтернативни начини трговине, на пример – људи се нађу преко огласа, па одраде трговину без посредника. Иако је ова опција финансијски најповољнија, јер омогућује размену без провизије, треба бити врло опрезан. Неретко се дешавало да код оваквих трансакција једна од страна остане и без криптовалута и без кеша.
Статистика говори да су корисници криптовалута углавном мушкарци у двадесетим и тридесетим годинама који су солидно технички потковани. Међутим, у периодима када цена нагло расте, појављује се и велики број људи ван наведене категорије. Процене су да у Србији тренутно криптовалутама тргује више од 10.000 људи.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала