Срби одбранили своје базе у Хрватској

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Локални збори у Хрватској били су дупли тест за Србе, јер су и својеврсни попис у земљи из које и даље одлазе. Међутим, Срби су задржали позиције у својим „базама“. Седеће на местима заменика жупана у 10 жупанија, биће заменици начелника у 25 општина, али и на 16 позиција начелника општина.
Хрватска је у недељу бирала локалну власт, а за две седмице чека је и други круг избора када ће се се знати исход борбе за највеће градове, Загреб, Сплит, Ријеку и Осијек.

Срби одбранили позиције

Јелена Несторовић, вођа координације мањинских Већа и представника у Српском народном вијећу за Спутњик каже да су резултати у првом кругу по српску националну мањину јако добри, али и да би после другог могли да буду још бољи.
„Пример је оно што се догодило у Грачацу, то је за Србе јако важно, добили смо прилику да имамо начелника из редова српског народа. Иде се у други круг, искрено се надам да ће наш кандидат Рајко Обрадовић остварити успех. Он је и сада имао највећи број гласова“, каже Несторовићева.

Историјски покушај у Книну

Она додаје да иако кандидаткиња СДСС-а у Книну, Ања Шимпрага, није ушла у други круг, сам њен излазак на изборе много говори о променама које су се десиле у самој заједници. Први пут након 1995. године Срби су у том граду имали кандидата за извршну власт.
„Овакав наступ на изборима у Книну је историјска одлука, историјски покушај. То је прави начин да се тражи равноправност, заправо да се покаже да имамо кандидате који могу да парирају било коме у Хрватској. Нажалост, та наша снага није тако велика, а и клима је још увек таква да је тешко било за очекивати да ће и тако добар кандидат моћи да оствари победу. Међутим, у Већу од 15 чланова, ХДЗ је добио шест места, незавицни такође, СДСС два и једно место „Мост“. То значи да ће се без Срба тешко саставити већина“, каже Несторовићева.
Она и додаје да у жупанији Шибенско-книнској има 37 већника, СДСС је добио два мандата и биће важан фактор за састављање већине, јер ће после другог круга број српских одборника вероватно бити већи.

Задржане позиције у Вуковару

Срби су задржали своје позиције и у највећем граду у коме се тешко боре за своја основна права - Вуковару. Уместо досадашњег самосталног кандидата Срђана Милаковића, функцију заменика градоначелника обављаће Срђан Колар из СДСС-а.
Он за Спутњик објашњава зашто је важно да на тој позицији буде управо човек странке која је потврдила да је доминантна српска опција у Хрватској.
„Као странка која партиципира у власти на републичком нивоу, али и на локалном, очекујемо да ћемо имати другачији приступ свим проблемима, па самим тим и више резултата. Очигледно је ХДЗ ослабио у великим градовима, али Вуковар је другачији, сви који владају, по правилу су десничарски оријентисани. Генерално, будућност нам сигурно зависи од партиципације, јер без тога, верујте, не може. Најбољи је пример двојезичност у Вуковару. По свим законима на њу имамо право, али ми овде нисмо били у власти, нисмо том снагом могли да утичемо да дође до реализације двојезичности“, каже Колар.
Човек који је основао три за Србе важна медија на простору Славоније, Барање и Западног Срема каже да је ушао у политику да би додатно помогао својој заједници, али и да ће му први приоритет бити њено додатно консолидовање, уједињење око једине реалне српске опције, а у сарадњи са Српском православном црквом и свим удружењима Срба.
© Фото : Спутњику уступио Срђан КоларСрђан Колар, будући заменик градоначелника Вуковара.
Срђан Колар, будући заменик градоначелника Вуковара. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Срђан Колар, будући заменик градоначелника Вуковара.

Срби у власти у Глини

Срби су задржали позиције и у Глини која од рата пролази кроз најтежи период због последица земљотреса који је и даље потресају.
Независна кандидаткиња Бранка Бакшић Митић освојила је и други мандат заменика градоначелника Глине. Каже да ће јој први задатак бити оно што је тренутно и једини, да се сви људи који су остали без крова над главом у земљотресу збрину до јесени.
„Пробаћемо да што више људи збринемо у некакве нормалне куће, монтажне. Пробаћу да нађем донаторе да се људи иселе из контејнера, то ми је приоритет. Пошто сада имам и три већника, посланика, ако један од мојих супарника не уђе у коалицију с ХДЗ-ом, ако буде изабран за градоначелника у другом кругу, дефинитивно ће му требати моји посланици“.
Заменица градоначелника Глине додаје да ће са више одборника сада имати и прилику да буде гласнија, а таква мора бити, јер су из овог дела Хрватске, Срби који су се вратили након рата, поново отишли у Србију и треће земље, јер нису имали струју. Сада, након потреса, многи немају воду.
„Држава је спора, ови људи немају времена за чекање, нешто је требало да се деси још јуче. Пет месеци од потреса, неки контејнери још нису спојени на воду и канализацију. Ми немамо инфраструктуру, али морамо осигурати цистерне са пијаћом водом, осигурати септичке јаме, бунари су замуљени, нису за употребу. Па основно је право људи да имају воду, ово је 21. век!“.
© Фото : Спутњику уступила Бранка Бакшић МитићБранка Бакшић Митић освојила је и други мандат заменика градоначелника Глине.
Бранка Бакшић Митић освојила је и други мандат заменика градоначелника Глине. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Бранка Бакшић Митић освојила је и други мандат заменика градоначелника Глине.
Бакшић Митићева додаје да ако уђе с неким у коалицију, тај ће морати да пружи основне услове људима који живе у околним селима, оно што им припада по закону, од јавне расвете, путева, воде, али и запошљавања у државним установама.

Изненађење у Загребу

У Српском народном вијећу задовољни су и резултатима избора у Загребу где је изненадила платформа предвођена странком „Можемо“. Ова зелено-лева коалиција освојила је на изборима за загребачку Градску скупштину 45,96 одсто гласова.
„Победа платформе „Можемо“ је важна за све који живе у Загребу, али и генерално за хрватску политику, јер је то град предводник у друштвеном и политичком смислу и правцу размишљања. Ми се надамо победи опције „Можемо“ и у другом кругу, посебно јер се бори са Мирославом Шкором који заступа врло назадне вредности, каже Јелена Несторовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала