Богданов саиграч жртва америчког система /видео/

© AP Photo / Tami ChappellБогдан Богдановић и Треј Јанг, кошаркаши КК Атланта Хокс
Богдан Богдановић и Треј Јанг, кошаркаши КК Атланта Хокс - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
Треј Јанг, плејмејкер Атланте Хокс, за веома кратак период обрнуо је цео круг – од прецењеног до јако потцењеног кошаркаша. Прошле сезоне знатно више причало се о омаленом плеју, иако Хокси нису имали добар однос победа и пораза, а ове, када се налазе у врху Источне конференције, то није случај. Питање је – зашто?
У Сједињеним Америчким Државама ствари функционишу на нешто другачији начин него у остатку света, пошто је направљен такав систем у ком се више награђује индивидуална статистика него тимски учинак.
Српски кошаркаш Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Стара школа – кључ Богданове реинкарнације /видео/
Треј Јанг, саиграч Богдана Богдановића из Атланте Хокс, прави је пример за то јер се у кошаркашким круговима јако мало прича о франшизи из Џорџије и његовом утицају на игру екипе.
Прошле сезоне Јанг је био стартер на Ол-стар утакмици, момак који је бележио 30 поена и девет асистенција, али Хокси нису побеђивали много утакмица, те су поједини његову статистику називали „празном“, док су други били одушевљени упркос многобројним поразима.
Ове сезоне плејмејкер Атланте има сличан индивидуални учинак, с тим што бележи четири поена мање, али Атланта је једна од најбољих екипа Истока и утисак је да Треј не добија поштовање какво заслужује.
Такав утисак стиче се јер Јанг није био учесник Ол-стар меча, а и амерички аналитичари када спомињу Ол НБА тимове, ретко стављају његово презиме у три најбоље поставе сезоне 2020/2021.
За одличне игре Хокса велике заслуге иду и српском кошаркашу Богдану Богдановићу, као и играчима попут Клинта Капеле и Џона Колинса, али сви су сагласни да игра екипе Нејта Мекмилана највише зависи од прве звезде тима.
Јанг је у досадашњем делу сезоне изнео велики терет, иако су многи скептични око његовог стила игре, те сматрају да се са таквом кошарком не може побеђивати, и неко ће рећи да с правом имају такво мишљење, међутим, за сада их је талентовани плеј све демантовао. 
Атланта се налази на четвртом месту на Истоку са скором 40/31 и има велике шансе да обезбеди предност домаћег терена у плеј-офа. Јанг је најконстантнији играч, бележи 26 поена и девет асистенција, али на „мејнстрим“ медијима у САД ретко ћете видети његово име.
Одговор зашто је тако треба да тражимо у америчком систему који ће пре наградити сјајан учинак кошаркаша, него тимски успех. То се неће променити за сезону, две, три или пет, потребно је да дође до потпуне реконструкције, а питање је да ли постоји жеља.
Из свега што гледамо стиче се утисак да жеље нема јер у крајњем случају НБА лиги иде веома добро, штавише одлично, и све док је тако систем се неће мењати.
Оно што једино преостаје Јангу, и осталим кошаркашима који иду испод радара, је да на терену „испоруче“ своје, а да ли ће то медији препознати и није толико важно јер на крају увек све дође на своје.
Уосталом, Никола Јокић је прави пример.
​► Побуна Американаца у Израелу – плаше се да уђу у авион, спремају се казне
Јокић и Богдановић доминирају Америком! /видео/
Српска застава вијори се Америком: „Свуда и увек, Срби су ту због једног човека“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала