Безбедност на интернету – где је дигитализација ту су и сајбер напади /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Амерички “Колонијал нафтовод” (Colonial Pipeline), највећи продуктовод у САД поново ради. Опоравља се од сајбер напада због којег је била обустављена достава течних горива источне обале САД (доставља око 45% бензина, дизела и керозина), што је изазвало несташицу, панику и довело до редова на пумпама.
Хакерима, рансомwаре групи („Ransomver“ је програм који користи пропусте у безбедности да блокира информатичке системе и тражи откуп да их деблокира) DarkSide плаћена је откупнина. Милионски износ. Појавиле су се спекулације да је, наводно, умешана политика, ни мање ни више већ руски Кремљ, јер су ови сајбер криминалци из Русије.
Ово наравно, није ин први ни последњи напад. У међувремену се појавила вест да је и јапанска Тошиба (Toshiba) претрпела сајбер напад.
Стручњаци за сајбер безбедности упозоравају: дигитализација није увек предност, јер где је интернет веза, ту су и сајбер напади. Било да је реч о појединцима (личним компјутерима, телефонима…) или фирмама, где су људи и рачунари умрежени хакери вребају. Сајбер нападачи вребају тако да је сигурност на интернет примарни циљ – тежи се очувању имовине и бизниса. Али, као што је показао напад на амерички продуктовод, може бити угрожена и сигурност снабдевања, односно безбедност. А када су нападнути неки други системи и национална безбедност.
О томе како бити безбедан на интернет, приватно и на рандом месту, како заштити свој идентитет и безбедност, да ли су хакери увек криминално настројени, да ли неки од њих организовани и у националне сајбер-војне тимове, могу ли се спречити и колико њихове крађе и препродаје података могу угрозити имовину и економија појединаца, компанија и па чак и држава у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са стручњаком за сајбер безбедност, Владимиром Вучинићем, директором компаније Нет++ тецхнологy.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала