Двадесет фирми производи више од половине светског пластичног отпада

© Фото : Aborgase/ AndalucíaСкладиште пуно пластичног отпада
Складиште пуно пластичног отпада - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Двадесет компанија производи више од половине целокупног светског пластичног отпада од производа за једнократну употребу. Оне су најодговорније за распиривање климатске кризе и стварање еколошке катастрофе, открива ново истраживање аустралијске „Миндеро фондације“.
Међу светским компанијама које су одговорне за 55 посто глобалног отпада од пластичне амбалаже јесу и државне и мултинационалне корпорације, укључујући нафтне и гасне гиганте и хемијска предузећа, пише Гардијан позивајући се на налазе те студије.
Тих 20 глобалних компанија, како се прецизира, учествовало је са више од једне половине у стварању 130 милиона метричких тона пластичног отпада који је бачен 2019. године.
Индекс произвођача пластичног отпада „Миндеро фондације“ први пут открива и које компаније производе бачене пластичне предмете - од маски за лице до пластичних кеса и боца - који на крају свог кратког века загађују океане или се спаљују или бацају на депоније.
Такође открива да је Аустралија на челу листе земаља с највећом производњом пластичног отпада од предмета за једнократну употребу по глави становника, испред Сједињених Држава, Јужне Кореје и Британије.
Нафтна компанија „Ексон мобајл“ је највећи загађивач када је реч о овој категорији пластичног смећа, која у глобалној „планини“ отпада учествује са 5,9 милиона тона, наводи се у анализи у чијој су изради учествовале и партнерске фирме Вуд Мекензи, Лондонска школа за економију и Институт за животну средину у Стокхолму.
Највећа светска хемијска компанија Дау, са седиштем у САД, произвела је 5,5 милиона тона пластичног отпада, а кинеско предузеће за нафту и гас, „Синопек“, 5,3 милиона тона.
Једанаест компанија, загађивача пластичним отпадом, има седиште у Азији, четири у Европи, три у Северној Америци, једна у Латинској Америци и једна на Блиском истоку. Њихову производњу пластике финансирају водеће банке, међу којима су главне „Берклиз“, ХСБЦ, „Бенк оф Америка“, „Ситигруп“ и „ЈП Морган Чејс“, преноси Б92.
Пластика за једнократну употребу се прави готово искључиво од фосилних горива, која су генератор климатске кризе, и спада међу неке од материјала који су најтежи за рециклирање што на крају за последицу има да стварање глобалне планине отпада. Само 10 до 15 процената пластике за једнократну употребу се рециклира широм света сваке године, констатује се у студији.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала