Кустурица: Читав свет је у огромном лому, на удару и Србија /видео/

© Sputnik / Радоје ПантовићКустурица је приликом посете Меморијалном центру у Старом Броду својим гостима детаљно описао историјске целине које чине овај крај посебним.
Кустурица је приликом посете Меморијалном центру у Старом Броду својим гостима детаљно описао историјске целине које чине овај крај посебним. - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Говорити о промени Устава, односно, промени закона или примени закона о истополним браковима, значи исто што и занемарити чињеницу да се, под окриљем короне, дешавају крупне ствари, које показују да је читав свет у једном огромном лому и јуришном замаху који хоће да нам промени срце и душу, казао је прослављени српски редитељ Емир Кустурица.
Кустурица је то рекао за Коалицију за природну породицу поводом предлога три закона министарке Гордане Чомић, закона о родној равноправности, закона о забрани дискриминације и o истополним заједницама.
Кустурица је један од 300 српских интелектуалаца који је дао подршку и потписао Петицију коалиције за природну породицу.
„Не пада човеку на памет да буде против било које групе, која на различит начин изражава своју сексуалност, али оно што забрињава је натпис у „Њујорк посту“ од пре седам дана, где је објављен блог једног од најчитанијих блогера у Америци, који говори о томе да би требало дозволити и родоскрвнуће, да се сексуалне радње обављају чак и унутар породице. Није проблем да хомосексуалци добију социјалну димензију, како они кажу, да наслеђују један другог, да добију она права која имају и други, него је проблем што је то само део једног огромног ломљења и кршења услова који одређују социјални живот у Србији, и не само у Србији него и шире“, каже Кустурица.
Једног дана кад се дозволи, а ја сам врло скептичан да ми можемо да урадимо нешто што је одлука која вуче у Србију у ЕУ, они кажу да није, али ја претпостављам да то јесте један од тих закона који нас изједначава на вратима Европске уније, наводи Кустурица.
Према његовим речима, то је нарушавање, не само класичне поставке породице, него је то један део јуриша који неко обавља у свету.
„Замислимо да Рио Тинто, као један од највећих загађивача света, најштетнијих великих компанија, које могу да дођу на тло Србије, и да експлоатишу руду литијума, а ми знамо да се то обавља на један врло прљав начин, али је проблем још већи у томе, што је то још један доказ о лому и великој промени која се под короном обавља, а то је широко отварање врата великим корпорацијама“, рекао је Кустурица.
Улазимо, каже, у једну фазу либералног капитализма где држава губи своју моћ, где корпорације улазе директно тамо где могу и где им се отвори простор.
„Све ово што нам се дешава и све што хоће да озаконе, није само оно о чему се говори, него је тај свет, који обавља те промене, у једном јуришном замаху који хоће да нам промени не само срце, него и душу, хоће да нам промени социјално биће, хоће да нам укине слободу коју смо имали, и да нас доведе до тога да уважамо један за другим законе који урушавају православну културу“, закључио је Кустурица.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала