Москва: Чешка надмашила све по бесмисленим оптужбама према Русији, обило јој се о главу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Чешка је по апсурдним и ништавним оптужбама на рачун Русије надмашила све, рекао је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин. Али, то се обило о главу високорангираним званичницима чешке владе – рејтинзи њихових странака су у драматичном паду.
Како је рекао, Запад износи бесмислене, а повремено и ништавне оптужбе на рачун Русије.
„У тим оптужбама, измишљотинама, Чешка је надмашил све, измисливши чудну причу о наводном учешћу Русије у експлозијама у складишту оружја које су се десиле пре седам година“, рекао је Наришкин у интервјуу за Би-Би-Си.
Он је додао да су званичници који заузимају прилично високе позиције у чешкој влади толико неубедљиво и противречно говорили о томе да се то негативно одразило на њих.
Тако је рејтинг странке АНО на чијем челу је премијер Андреј Бабиш први пут пао испод 20 одсто, док је подршка Социјал-демократској партији, предвођена вицепремијером Јаном Хамачеком који је такође учествовао у „антируској кампањи“, пао веома ниско.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Лавров: Чешка и САД на списку непријатељских земаља због односа према Русији
Подсетимо, антируско расположење у Чешкој појачало се у светлу оптужби Прага да су руске обавештајне службе умешане у експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године и накнадне одлуке о протеривању 18 руских дипломата из земље. Русија је увече истог дана објавила о својим реципрочним мерама – 20 запослених у амбасади Чешке проглашено је за персоне нон грата.
Руско Министарство спољних послова нагласило је да су оптужбе о умешаности у експлозију руских обавештајних служби апсурдне, неосноване и измишљене, а да иза протеривања руских дипломата из Прага стоје Сједињене Америчке Државе, Чешка и друге европске земље које покушавају да прикрију своје унутрашње проблеме.
Влада Русије одобрила је прошлог петка списак непријатељских држава. На списку се истичу две државе: Сједињене Америчке Државе и Чешка.
Дан касније шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао је Русију да преиспита одлуку о списку непријатељских држава како би се избегло даље погоршање односа између Русије и ЕУ, које су и без тога у напетом стању.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала